На свое заседание, проведено днес Областният Съвет за развитие прие отчет за дейността си през 2023 г.

В състава на Съвета за развитие участват кметове на общини в областта, представители на общинските съвети на всяка община, както и делегирани представители на областните структури на организациите на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище.

През изминалата година са проведени две заседания. Първото заседание е проведено неприсъствено през м. април 2023 г. , като са взети решения за одобрение на отчета за изпълнение на дейностите и постигнатите индикатори по изпълнението на целите на Областната стратегия за подкрепа за личностно развитие  на децата и учениците в Област Ловеч за периода 2021-2022 г. и приемане на  стратегия за периода 2023-2024 г.

Второто заседание е проведено присъствено през м. юли 2023 г.   На него е представен елемента Интегрирани териториални инвестиции, които са насочени към регионалното развитие на Област Ловеч. С решение на Съвета е създадена Постоянна комисия по туризъм към Областен съвет за развитие на Област Ловеч, приети са и правилата за дейността и.

В дневния ред на днешното заседание, освен доклада за изминалата 2023 г.,  беше включено представяне на информация за освобождаването и ползването на държавни резерви и военновременни запаси за нуждите на органите на местното самоуправление, направено от Директорът на Териториална Дирекция на Държавна Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, г-н Румен Пенков. Беше отговорено на всички зададени въпроси, както и беше изразена готовността  на Държавната Агенция да подпомага общините и областта  в кризисни ситуации, по най-бързия законово регламентиран начин.

В следваща точка от дневния ред Община Ловеч представи подготвените проектни предложения, свързани с подобряване облика на общината и привличане на инвестиции, а именно проекта за превръщането на терена на бившата казарма в парк, както и обособяването на нова индустриална зона „Балкан“ ,на територията на бившият завод „ Балкан“ като инициативата за този проект идва от страна на собствениците на терена . Присъстващите на заседанието бяха запознати с идеите на община Ловеч от заместник-кметът Цветелин Винчев.

Регионалният център на Министерство на труда и социалната политика, създаден по проект „Развитие на социалната икономика“ представи презентация за законовите възможности, регламентиращи регистрацията на социалните предприятия както и предвидените програми и  мерки, за насърчаване на реалния бизнес да се регистрира като социално предприятие. Представено беше постигнатото от създаването на центъра преди близо година до момента и бяха запознати присъстващите на заседанието със законовата рамка за съществуване на социалните предприятия. Обсъдени бяха и въпроси от компетентността на асоциацията на В и К , чийто председател по право е областният управител г-н Виктор Стойчев.

“Икономическото развитие на Ловешка област е първостепенна моя задача и мой приоритет в работата ми като областен управител. Всички усилия, които влагам до момента и ще продължа да влагам, са насочени в посока общините , които имат дефицити в индустриалното си развитие  да получат и да усетят подкрепата на държавата , така че да настигнат другите общини с по-развита икономика.“ – заяви в заключение областният управител г-н Виктор Стойчев.