OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ежегодно в дните на големите християнски празници Лазаровден и Цветница от края на деветнайсети век, та и до сега, в гр. Ловеч се провежда панаир на художествените занаяти.

На площад „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“ 25 майстори занаятчии ще демонстрират пред гостите на празника в Ловеч изработването на своите майсторски изделия.

Своеобразни домакини са ловешките майстори занаятчии, които имат ателиета на Покрития мост.

За участие в изложението са поканени десет майстори грънчари. Те ще представят богатата палитра на различни техники и стилове при изработването на керамичните изделия – от традиционната троянска керамика до модерните творчески търсения и дизайнерски идеи. Представяме ви накратко всички участници:

Майстор Димитър Терзиев от Троян отново ще ни гостува със своето грънчарско колело.

Майстор Ивайло Господинов от Димитровград ще демонстрира изработването на своите уникална керамика с грънчарското си колело.

Младата майсторка Марта Димитрова от Ловеч е докторант в Националната академия по изкуствата в София. Със своето грънчарско колело тя ще разкрие своята модерна творческа визия в изработването на керамиката.

Майстор Ралица Йовкова е четвъртото поколение на известния занаятчийски род Йовкови от гр. Троян. Тя ще демонстрира част от творческия процес при създаването на уникалната тънкостенната керамика, позната на ценителите на изящното изкуство и извън пределите на България.

Майстор Десислава Владовска от гр. Троян ще представи техниката с графито и ажурна украса върху керамични чинии и чаши. Специално за децата майсторката организира детска работилница, като едновременно се работи с две или три деца.

Майстор Бранимира Пейковска от гр. Троян ще представи направата на керамична фигурка отливна и оцветяване с техниката, която се използва на фигурката.

Майстор Цветомир Велешки е от гр. Троян. Той ще представи етапите в създаването на неговата авторска керамика, която е метаморфоза от природата, фолклора и анимацията.

Майстор Снежана Янева е от гр. Троян. Изработва нестандартни арт керамични съдове. Тя ще демонстрира декорация на керамика с техниката декупаж.

Ели Недялкова е дългогодишен преподавател в СХУПИ – Троян. Тя ще представи декориране на своята авторска керамика.

Майстор Симеон Симеонов от гр. Шумен ще представи етапи от производството на керамичните изделия – отливане от калъпа, оцветяване и декорация.

 

Кожарството е традиционен занаят за гр. Ловеч и той ще бъде представен от трима ловешки майстори.

Майстор Анатоли Тонев се специализира в изработката на портфейли, чанти и аксесоари. С него работи и съпругата му Мариана,  майстор на дизайнерски чанти и аксесоари от кожа, в ателие на Покрития мост в Ловеч. Те ще демонстрират С ръчната изработка на кожени изделия, при тях всеки може да изпробва уменията си.

Светослав Русев е майстор на народните художествени занаяти – художествена обработка на кожа. Той утвърждава и развива своя собствен стил в изработването на портмонета, чанти, сувенири и декорации от кожа и от парчето кожа може заедно да направите своя уникален аксесоар.

На Пролетния празник Цветница изработката на резба и художествена обработка на дърво ще представят четирима майстори.

Станимир Тинков е майстор, който изработва своите авторски дърворезби в ателие на Покрития мост в Ловеч. Пред гостите на празника той ще представи изработването на авторска дърворезба.

Димитър Колев е майстор, чиито творби може да видим в ателието му на Покрития мост в гр. Ловеч. Той ще покаже изработването на авторски дърворезби със сувенирен и битов характер, миниатюри и икони дърворезба.

Майстор Сашо Иванов от гр. Кубрат изработва сувенири от дърво, като се старае те да са красиви, да възпитават правилно отношение към заобикалящата среда..Гостите на празника ще наблюдават подготовката на различни детайли на дърворезбата и довършителните операции при изработването на сувенирите.

Петър Кънчев е майстор от гр. Габрово.Той изработва сувенири и стоки от бита от дърво. При обработката на дървото прилага струговане и дърворезба, а художествената декорация на изделията се довършват ръчно. Той ще демонстрира дърворезба върху изработени изделия.

На Пролетния празник Цветница за първи път ще можем да проследим традиционните бодове във везбарството и характерните везбени български мотиви в изработката на детски ризки и магнити.

Демонстрациите ще представи майсторът везбар Верка Николова, която изработва своите ръчно извезани карета, тишлайфери, покривки, колани и кърпи за глава в своето ателие на Покрития мост в Ловеч. Там можем да открием детски ризки и роклички, извезани с български шевици.

 

Ателиетата на майсторите приложници са най-пъстри. В изложението може да опитате своята сръчност и да си изработите свой уникален сувенир на щандовете на трима занаятчии.

Майстор Стефка Тинкова има ателие на Покрития мост в гр. Ловеч, където може да намерите своя уникален, ръчно изработен подарък. Тя ще демонстрира рисуване на великденски яйца. Там ще видите още: ръчно изработена бижутерия, плетива и рисувани сувенири, свързани с града на люляците.

Майсторите Ваня Григорова и Иво Чехларов развиват своята творческа дейност в едно от най-пъстрите ателиета  на Покрития мост в Ловеч – „Арт-Виво“.

Ваня Григорова се специализира в областта на приложното изкуство. Изработва  домашна декорация от плат и кукли. Специално за Цветница е подготвила кукли – марионетки от плат.

Иво Чехларов основно насочва своите творчески търсения в художественото изработване на стъкло – авторски бижута и сувенири от топено многоцветно стъкло с технологиите фюзинг и тифани. Той ще представи демонстрации на технологията тифани за художествена изработка на стъкло.

Майстор Бистра Вълева от гр. Ловеч  работи в областта на приложното изкуство, като най-често се изявява в керамиката. Изработва керамични пана със стилизирани природни сюжети и детайли, стенни чинии и фруктиери с богата декорация, и керамични бижута. Тя ще представи вплитането на керамичните елементи в процеса на създаването на колиета и обеци.

 

Деница Янкова от гр. Ловеч ще демонстрира изработването на накити от полимерна глина: форми, които напомнят за дъха на цветята и аромата на плодовете, чара на природната палитра от Орфееви изгреви и залези.

 

Майстор Стоянка Добрева е от гр. Казанлък изработва сувенири, предимно икони. Тя ще демонстрира направата на великденски яйца с маниста, икони, направени с дърво и надписването им с молитви.

Майстор Ирина Йорданова е родена в Ловеч. Нейното ателие за художествено леене на свещи във вид на сладки изкушения е в София. За първи път тя ще демонстрира различни креативни техники за свещолеене, както и шприцоване на восъчни смеси под формата на сметана.

Калфа Любомир Петков от Плевен ще представи уменията си при написване на име върху ориз. Изкуството за надписването на ориз е произхожда от древна Мала Азия и Индия. Бижутерията с надписан ориз Ви дава възможност да зарадвате всеки с уникален и подарък.

Петър Тодоров от гр. Горна Оряховица и неговата асистентка Оля от Одеса ще представят монетосечене. Всеки ще има възможност да си отсече сам монета .

Монетите са от метал – калаена смес, те са сувенирни и са придружени със сертификат.

Потребителите на социалните услуги в Ловеч ще покажат изработеното от тях в подредени пред Младежкия дом шатри. Ще се представят Дневният център за деца и възрастни с увреждания, Центърът за социална рехабилитация и интеграция, Дневният център за възрастни с тежки психични заболявания.

Ученици от Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии ще представят най-стария занаят – кожарството. Гостите ще могат да разгледат облекла и аксесоари, изработени от естествена и еко кожа в часовете по учебна практика.