Павлин Иванов

Вчера следобед на площад “Свобода” в Ловеч, коалиция „Демократична България – обединение“ откри предизборната си кампания. Водачът на листата и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов, заедно с кандидатите за народни представители от коалицията проведоха срещи с гражданите на града и представиха своите приоритети, визия и цели.

Водачът на листата на „Демократична България – обединение“ Божидар Божанов заяви, че коалицията е политическата сила, демонстрирала разум, който да даде стабилно управление на страната. Смятаме, че сме се доказали като по-разумните и диалогични, каза още той.

Божанов обясни, че кампанията ще се базира на постигнатото, макар и в краткия мандат, в който са имали възможност да работят за хората. Ще бъдат фокусирани върху това, какво може да се свърши от тук, нататък.

На хората в момента, най-разговорно казано, им е писнало от избори, каза Божанов. Работата на политиците е без да пристъпват своите приоритети и принципи, да договорят управление в полза на хората, допълни той.

Божанов вижда стабилното управление на страната като трудно. Със сигурност партньорството им с Продължаваме промяната е най-безспорно. Ние държим на две неща, каза водачът: евроатлантическата ориентация на страната, няма да правим никакъв компромис с това и антикорупционната политика на бъдещото правителство.

Ние сме твърди в това, да отстояваме геополитическата ориентация, заяви Божанов. Това, че сме диалогични, не значи, че не сме твърди, каза той. Работата ни в тази кампания ще бъде да обясним на хората, какво значи това.

Ако обаче продължим с “червените линии”, да чертаем нови, да ги задълбочаваме, това няма да доведе до стабилност, смята кандидата за народен представител. Парламента съществува за това, да се съберат хора с различни идеи, които да постигнат някакъв консенсус.

Ние не се страхуваме от избори и хората не се страхуват да избират, но през последната година и половина, три парламента “Има такъв народ” на практика ги провали, каза Божанов. Надяваме се, четвърти път да не се стига до такава крехка формула.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов обясни, че държавата, чрез администрацията, е загубила много време в лутане при опита да направи електронно управление. Същевременно е пропуснала няколко много важни стъпки. Това беше причината да започнем с електронната идентификация, така че, след месеци да имаме в телефона си възможност да ползваме електронни услуги.

За съжаление, заварихме доста проекти и системи, които са правени не в интерес на държавата, каза Божанов. Тук в Ловеч, можем да споменем министър Нанков, който като ръководител на ТОЛ системата е допуснал доста грешки – и управленски и по отношение на прилагането на Закона за обществените поръчки. Освен, че трябва да гледаме напред, трябва и да коригираме грешки допуснати в миналото, заяви Божанов.

Бившият министър на електронното управление и водач на листата на коалиция „Демократична България – обединение“ Божидар Божанов смята, че не е работа на политиците да казват кой е корумпиран и кой не, това е работа на съда и прокуратурата. Точно за това искаме да реформираме съда и прокуратурата за да не се случват поредните кампании, в които се сочим с пръст и казваме: този е корумпиран, онзи е корумпиран. Смятам, че в ТОЛ системата некомпетентността е играла сериозна роля.

 

Платена публикация по договор

Купуването и продаването на гласове е престъпление!