На работна среща при областния управител днес институциите, ангажирани с провеждането на парламентарните избори на 2 октомври, направиха анализ на организацията на вота. Отчетоха отлична организация и сътрудничество. Районната избирателна комисия (РИК) показа ниво, коментира областният управител инж. Светослав Славчев. Председателят на РИК Валентина Недялкова допълни: „Всички действахме единно като екип.“ Както вече е известно, изборната администрация в 11-и изборен район – Ловешки, приключи за пореден път първа в България с обработката и предаването на изборните книжа в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Обсъдени бяха и констатираните проблеми. Инж. Славчев постави като основен неинформираността на секционните избирателни комисии (СИК) как да процедират при прекъсване на електроснабдяването в изборния ден. На 2 октомври авария остави шест села в община Ловеч без ток и се реагира с преносими агрегати, предоставени от противопожарната служба. За ситуацията обаче не е била уведомена нито РИК (с изключение на Малиново), нито община Ловеч, нито областна администрация. Затова инж. Славчев препоръча по време на обученията на членовете на СИК изрично да им бъде указано в такива случаи да търсят кметовете на селата или общината. Съумяхме да реагираме бързо и след разговори с „Електрохолд“ да решим проблема, без да има прекъсване на изборния процес, за което благодаря на журналистите, откъдето дойде сигналът, коментира областният управител.

Като друг проблем бяха очертани транспортните графици за доставка на машините, които е нужно да се оптимизират. Институциите препоръчаха да се поиска от ЦИК като възложител по-добра координация на представителите на фирмата, доставчик на специализираните устройства за гласуване, с органите на полицията и общините. Писмо в тази връзка ще бъде изпратено до ЦИК.