На неприсъствено заседание областният съвет за развитие одобри Областната стратегия  на област Ловеч за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021-2030). Тя е рамков документ, който задава насоките за изпълнение на политиките за социално-икономическо приобщаване и участие на ромите.

Задълбочаването на бедността и социалното изключване са основание за засилване на мерките за преодоляване на предизвикателствата, пред които са изправени все още редица граждани в уязвимо положение, включително и тези от ромската общност. Много роми страдат от крайна бедност, безработица, ниско ниво на образование, неадекватни жилищни условия, лошо здравеопазване и благосъстояние. Социалното изключване засилва предразсъдъците срещу ромите, което прави тяхната маргинализация социално приемлива. В особено неравнопоставено положение остават категории от ромската общност като ромските жени, младежи и възрастни хора. Съществува риск поради средносрочните социално-икономически въздействия на пандемията от COVID-19 неравенствата да се увеличат още повече.

За постигане на дългосрочната цел за осигуряване на ефективно равенство и намаляване на различията между ромите и останалата част на населението в Стратегията са заложени три хоризонтални цели в областта на равенството, приобщаването и участието и четири секторни цели в областта на образованието, здравеопазването, жилищните условия и заетостта.

Стратегията е разработена от областен оперативен екип, създаден към Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, и е утвърдена от областния управител. След 2030 г. ще може да бъде продължена, допълнена или изменена в зависимост от постигнатите резултати, съществуващите политически, социални и икономически реалности и нови предизвикателства.