Целите и дейностите на Регионалния център за предприятията на социалната и солидарна икономика представиха на информационна среща днес в Ловеч зам.-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска и експерти от ведомството. Тези предприятия работят според закон, който е в сила от май 2019 г. Той има за цел да насърчи развитието на този стопански отрасъл със специални правила за подобряване на достъпа до заетост и обучения за придобиване или усъвършенстване на професионалната квалификация за повишаване на жизнения стандарт на определена група лица, правила за оказване на подкрепа на уязвимите групи от обществото за социално включване и самостоятелен живот, за намаляване на социалното неравенство.

Уязвимите групи са хора с трайни увреждания, продължително безработни, безработни над 55 години, лица до 29-годишна възраст без предходен професионален опит, бездомни, пострадали от домашно насилие, лица със зависимост от алкохол или наркотици, преминали успешно рехабилитационна програма, бежанци, и други – общо 13 категории.

Регионалният център в Ловеч е част от мрежата центрове (фокус точки) за предприятията на социалната и солидарна икономика в шестте района за планиране в България. Другите пет са ситуирани в Благоевград, Пловдив, Габрово, Варна и Бургас. Създадени са по проект „Развитие на социалната икономика“, част от елемента „Следващо поколение ЕС“ (2021 – 2024 г.) от Плана за възстановяване и устойчивост. Проектът е насочен към развитие на регионалния капацитет за модернизиране на предприятията на социалната и солидарна икономика чрез реформиране на политиката и прилагане на индивидуализиран подход спрямо потребностите на всеки отделен субект на социалната и солидарна икономика от висококвалифициран експертен състав. Ще бъде изградена и дигитална платформа като иновативен инструмент за модернизиране и дигитализиране на пазарните процеси и тяхното управление.

Във всеки регионален център ще бъдат назначени по седем експерти, за ловешкия вече са кандидатствали седем души, срокът за подаване на документи изтича днес. Идеята е връзката между социалния и конвенционалния бизнес и обединяването на много ресурси да стане новият начин на създаване на общности, които да повлияят на развитието на съответния регион. Целта е социалните предприятия и техните стоки и услуги да станат видими, конкурентноспособни, общодостъпни и привлекателни, обясни зам.-министър Клисурска.

На форума бяха разяснени стъпките, по които предприятията да се регистрират в Регистъра на социалните предприятия и критериите, които трябва да изпълнят, като ще се търси и добавена социална стойност. Те ще получат и редица насърчителни мерки.

До момента в регистъра са вписани 38 социални предприятия, от тях три в област Ловеч, наети са общо 561 лица, от които 222 са от уязвими групи.

Утре в Ловеч започва оборудването на центъра – в комплекс „Космос“. На заседание в първите дни на новата година правителството възложи на министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров да сключи договор за покупка на въпросния недвижим имот в полза на държавата, той ще бъде обявен за публична държавна собственост и ще бъде предоставен безвъзмездно за управление на Министерството на труда и социалната политика.