Ситуацията с коронавируса на територията на общината търпи развитие в негативна посока. Това стана ясно по време на днешното заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус на територията на община Ловеч.

На заседанието е отчетено прогресивно увеличаване на заболелите от Covid в Ловешка община. Към 16.08.2021 година на територията на общината са диагностирани 49 души, 157 са карантинираните.

Тревога от случващото се споделиха д-р Румяна Нановска и д-р Силвия Моева. По думите им има недостиг на броя на леглата, разкрити в МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“, 4-те интензивни легла са запълнени, а случаите на хора, нуждаещи се от хоспитализация са много.

Болницата на практика хоспитализира пациенти от 6 общини, без Троян и Априлци и това води до недостиг на болнични легла.

Лекарите и целият Общински щаб са на мнение, че Националният план е неработещ, че административно- бюрократичният подход на организация не позволява и пречи на оперативната работа, която всъщност Щабът поставя на първо място, с оглед на обществения интерес и здраве.

Още по-тревожно е това, че за Ловешка област не може да се говори за групов имунитет – едва 13,2% от населението е ваксинирано.

По време на заседанието, членовете на Щаба изразиха единодушно мнение, че не се спазват наложените правила и мерки в заведенията за  хранене.

Поставено е на изпитание общественото съзнание и чувството ни за отговорност като граждани и общност. Община Ловеч, съвместно с доброволците на РБ „Беню Цонев“ и БЧК предприемат активна, целенасочена кампания за промотиране на ваксинирането, като единствено адекватнорешение за справяне в перспектива с  Covid ситуацията , заяви кметът Корнелия Маринова.