izlojenieoreshak1112141Вълшебните метаморфози на дървото

„И си спомням за онзи майстор чудесен,

който първи е теглил върху явора шар

и дървото е станало песен…”

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак съвместно със ЗМНХЗ организират на 12 декември 2014г. ( петък ) от 12.00 часа в зала № 7 на Изложението, Обща изложба дърворезба , посветена на св. Спиридон , покровителя на занаятчиите.

Художествената обработка на дърво е един от най-старите занаяти, който се практикува у нас. За постигането на хармоничните форми и изящество върху дървото са нужни освен талант и многогодишен упорит труд, така също и безкористна любов и безкрайно търпение.

izlojenieoreshak1112144     Дърворезбарят трябва да има точно око, силна ръка и богата на въображение и изпълнена със смирение душа. Само творците надарени с тези качества, поглъщат красотата идваща от живота и природата, пречупват я през собствената си фантазията и с помощта на своя талант , вдъхват на дървото живот – и то се ражда отново, за да радва очите и душите ни.

В изложбата  ще може да се видят уникални дърворезби на Йордан Иванов, Иван Димитров, Велко Думев,  Тодор Нанчев, Минко Банковски, Веска Колева, Милена Петкова, Сашо Иванов , Георги Мицовски, Христо Йотов  и Борислав Георгиев. Тези забележителни самородни художници, скулптори и пластици са на вид обикновени хора, но всъщност са вълшебници, които говорят езика на ореха, липата, радиката и елшата, а под сръчните им ръце излизат чудни пластики.

По думите на Христо Йотов „дървото е като жената – иска да го усещаш и галиш с любов”.

Дърворезбарите притежават дарбата да виждат какво може да се направи от всяко дърво, с един поглед. В ръцете им, дървото оживява.   Чрез своите произведения те внасят природата и традицията в нашия дом, като създават неповторим уют. Мярката или точния усет на майсторите към красивото   се е формирала като своеобразна личностна черта, благодарение на която в почти всеки експонат от настоящата изложба ние откриваме синтеза на рационалното и емоционалното, на функционалното и естетичното. Чрез своите произведения те умело овладяват съвременното жизнено пространство.

izlojenieoreshak1112142  С настоящата обща изложба дърворезба   ние продължаваме една добра традиция, да представяме както утвърдени майстори, така и млади автори, които допринасят за формиране на естетическият усет и художествената мярка.

     Празникът е двоен, защото освен откриване на едно културно събитие, ние ще честваме и празника на народния майстор.

Дванадесети декември е Празник на занаятите и Ден на грънчарите и казанджиите.  През втората половина на ХХ век Свети Спиридон е обявен за покровител на плетачи, тъкачи и кошничари. На този ден празнуват всички майстори на народните занаяти.   Чества се като празник на различните еснафски гилдии – керемидари, тухлари, обущари, терзии, бакърджии и дюлгери.

На 12 Декември православната църква чества паметта на свети Спиридон, епископ Тримитунтски, чудотворец, който е бил един от великите светители и чудотворци на IV век.

Игуменът на Троянския манастир Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий ще освети иконата на св. Спиридон ,  подарена на Националното изложение от Българското иконографско сдружение и ще раздава коливо, за здраве и берикет – по стара българска традиция.

 

На този ден православната ни църква отправя и специална молитва към св. Спиридонq, която гласи:
Богоносни отче наш Спиридоне, чуден светител на вселената и съжител на ангелите, днес цялата църква се прекланя пред тебе и проси твоето застъпничество пред Бога.

izlojenieoreshak1112143    Ти си изпитал радостите и тежестите на семейните грижи, в труд, бдение и молитва е преминал целият ти живот. Над тебе изобилно се изля Божията благодат, която от немощни човеци прави велики чудотворци и проповедници.

От обикновен пастир и земеделец Бог те взе и   направи пастир на християните.

Ние усърдно те молим: закриляй всички, които очакват твоята милваща бащинска защита. Простри ръката си и нахрани душите ни, запази нашите семейства от раздори и неразбирателства, благослови нашите всекидневни трудове и задължения, дари здраве на душите и телата ни, упътвай ни да растем в добродетелите, които ти си вградил в характера си, за да живеем тих и безгрешен живот под покрова на Светата Единосъщна и Неразделна Троица и прославяме заедно със всички светии Отца и Сина и Светаго Духа сега и винаги и во веки веков. Амин!

 

Скъпи творци,

сърдечно ви честитя празника на народния майстор и нека по молитвите и застъпничеството на св. Спиридон, всемилостивия Бог да ви дарува с благодатта на духовните дарове и още дълги години да ни радвате с плодовете на вашето творческо въображение.

Иван Чакъров