Началник на военно окръжие II степен-Ловеч,  подполковник  Борислав Иванчев  

За първи път Министерството на отбраната организира и провежда мащабна и амбициозна национална комуникационно-информационна кампания „Бъди войник“, като целта е да информира и мотивира младите хора да кандидатстват и да се реализират като професионални военнослужещи.

Кампанията стартира през октомври 2018 година в София с киноспектакъл в Националния дворец на културата. Проявите продължават и в тях участват структури на Министерството на отбраната и военни формирования от Българската армия. През 2019 година кампанията тръгна на път в страната, като на 7 февруари в град Стара Загора 2-ра Тунджанска механизирана бригада показа военна техника и въоръжение и се проведоха информационна борса и концерт.

За град Ловеч информационният ден е  28 март, от 16 часа пред Драматичен театър Ловеч ще има показ на образци  въоръжение и оборудване. Ще се проведе информационна борса, за да може всеки, проявил интерес,  да се запознае с условията и реда за кандидатстване, с критериите за подбор, с предимствата на професията, както и с възможностите за кариерно развитие във Въоръжените сили на Република България. Вечерта от 18.30 часа в залата на Драматичен театър Ловеч ще се проведе концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски, вход-свободен.

Независимо, че Българската армия търси да назначи над 3 хиляди кадрови войници за всички видове войски, критериите за прием са стриктни и безкомпромисни по отношение на образование, възраст, здраве, физическа подготовка и психологическа  пригодност. Затова главната цел на комуникационно-информационната кампания „Бъди войник“ е да привлече мотивирани млади хора с афинитет към военната професия. Очаква се модернизацията на Българската армия, както и тенденцията за повишаване на възнагражденията, да засилят интереса към военната професия.

В тази връзка можем да отбележим, че за ранния прием на ВВМУ “Н.Й.Вапцаров” и НВУ “В.Левски”  във  Военно окръжие II степен-Ловеч са подадени документи на випускници, които са пълни отличници от 11 клас – Димитър Димитров от Профилирана природо-математическа гимназия-Ловеч  и Християна Тонева от СУ “Васил Левски“-Троян. През годината ще бъдат обявявани конкурси за военните формирования  от всички видове войски, като към настоящия момент с министерска заповед № ОХ-176/ 15.02.2019 г. са обявени 185 вакантни места в Сухопътни войски, като местата за военни формирования в гр.Плевен (най-близо до Ловеч) са 16 на брой. Срокът за подаване на документи във военното окръжие е 22.03.2019 г. Открита е дългосрочна процедура ( от март до септември) за набиране на кандидати за участие в курсове по начална и специална военна подготовка, като към момента има кандидати, които са завършили начална военна подготовка през 2018 година и желаят да кандидатстват за специална военна подготовка. Българската армия е успяла да привлече и задържи вниманието и интереса на тези млади хора. Кампанията „Бъди войник“ има за цел да задълбочи и засили този интерес – на хора, които търсят своята успешна  реализация чрез военната професия, като им предоставя пълна информация и отговаря на всеки техен въпрос.

Военно окръжие II степен-Ловеч очаква на 28 март всички, които обичат Българската армия и изпитват родолюбива гордост от всеки неин успех, всички, за които службата в нейните редици е не просто професия, а чест и привилегия да си български войник!