Полина Георгиева – ЗД по УД ОУ,,Христо Никифоров‘‘- Ловеч

В периода 31.07.- 02.08.2019г. Центърът за развитие на човешките ресурси призова будители от цялата страна на Осмата национална конференция ,,Насърчаване на четенето 2019г.‘‘ Творческата общност се събра в магичния град  Велико Търново, водена от любовта си към нейно величество Книгата.

За участие в конференцията ЦРЧР обяви конкурс. Конкурсът беше насочен към училища, детски градини, библиотеки, към учени, художници, дизайнери  и към други хора на духа, за които темата е значима.

Истински щастлива съм, че бях класирана да участвам, успях да се докосна до креативни и амбициозни хора и достойно да представя ОУ,,Христо Никифоров‘‘ и град Ловеч.

Тази година конференцията се проведе под надслов : ,,Четене и комуникация‘‘.

Едни от водещите умения през 21-ви век са комуникативните умения. Те са част от Европейската рамка на ключовите компетентности, необходими за учене през целия живот. Част  са и от нашето ежедневие, от начина, по който общуваме.

,,Единствената истинска ценност – казва Антоан дьо Сент Екзюпери – е общуването между хората‘‘.

В продължение на три дни споделяхме  как четенето изгражда и подкрепя общуването, комуникацията и уменията, с които тя е свързана. Днес, когато интернет е част от идентичността на младите хора, да вдъхновиш децата да заживеят с вълшебството на книгата е предизвикателство.

Четенето, книгата и словото са изиграли незаменима роля за успехите на моите прекрасни ученици. В клуба, който ръководя, осмисляме мястото на писаното слово в нашия свят, силата му и заявяваме готовност да защитим и съхраним тази сила. Щастлива съм, че имах възможност в работно ателие да споделя добри креативни практики на нашия екип, които са потвърждение, че четенето е творческа активност.

Успешна и позитивна практика по време на конференцията е изложението ,,Какво четеш?‘‘. По време на тази изложба всеки има възможност да представи своя любима книга, да разкаже за нея и да привлече нови читатели. Подарихме цялата новосформирана колекция на читалищни библиотеки.Така дадохме своя принос към голямото национално библиотечно сърце, създадено с много желание и обич към книгата.

Сертификатите бяха връчени на тържествена церемония от главния секретар на ЦРЧР -г-жа Вася Арсенова и от главния експерт в ЦРЧР – г-жа Милена Караангова.

В края на събитието всички се обединихме около мъдрото послание:

,,Събуждащият книги събужда светове‘‘