В началото на седмицата в Националният клуб на БТА в Ловеч, представители на Продължаваме промяната и Демократична България дадоха пресконференция за медиите. Народният представител от ПП Искрен Арабаджиев заедно с колегите си от коалицията, общинските съветници Ирен Кривошиева и Младен Близнаков, както и зам. кмета на Община Ловеч Цветелин Вичев  представиха свършеното от тях в Парламента, Общински съвет Ловеч и Община Ловеч, както и споделиха вижданията си за предстоящата ротация в правителството.

Арабаджиев каза, че на първо място, това, че имаме като редовен кабинет, дава своите резултати. Да, то е свързан с често конфликти на ежедневна база, но това е възможността в момента да се упражнява и взаимен контрол и в крайна сметка да се вземат полезни за страната решения.

Виждат се, че лека-полека процесите във държавата се стабилизират, създава се една предвидимост и стабилност, каза още народният представител. Едно от първите неща, с които се заехме в Народното събрание беше приемането на държавния бюджет за 2023 година, което се прие за първи път толкова късно, юли месец. Но това беше приоритет на Народното събрание за миналата година.

Виждаме, няколко месеца по-късно отново се влязохме в бюджетната процедура. Така, че от 3 години насам, за първи път бюджетът беше приет преди годината, за която се отнася. Което създава една предвидимост и в институциите, и в бизнеса, защото ако искаме да имаме икономика с високи доходи, с добра инфраструктура, ние трябва да създадем възможност на администрацията да проведе тази инвестиционна активност, която да създаде предвидимост за бизнеса, с който да може да разгърне своята инвестиционна програма и на месо ниво, каза Искрен Арабаджиев.

Виждаме, в крайна смета, че тези процеси на макро ниво се разкриват като ръст на икономиката, с 2% при положение, че в Западна Европа в момента нямат икономически растеж. За 2024 година се планира икономическа растеж да е около 3%. Към края на миналата година сме на второ място по ръст на доходите.

Народният представител отчете като успех промените в Конституцията, заедно с промените за разследване на главния прокурор, заедно с промените в Закон за съдебната власт, като е отпаднал и контрола и наблюдението на държавата от Европейската комисия по отношение на върховенство на правото и в крайна сметка достигнахме един успех, март месец да станем членове на Шенгенското пространство за момента по въздух и вода, но се надяваме с активна работа и с доверието, което изграждаме в западните партньори, да можем да се похвалим и с отпадане на режима и по земя, така че това ще има изключително икономически ползи за държавата ни, тъй като бизнесът ще бъде по-конкурентоспособен.

Виждаме успехът и от миналата седмица, кацна първият хеликоптер за спешна медицинска помощ на държавата. Това е един проект, който се работи от две години и в крайна сметка успяхме да го преведем в успех.

Искрен Арабаджиев съобщи, че строителството на магистрала ХЕМУС се възстановява. Миналата година приехме няколко законодателни промени, които регулират индексацията на цените и инхаус договорите. Министерството работи много активно по отношение на индексиране и актуализиране с анекси на договорите, които в момента са сключени по отношение на изпълнение на строителството на магистралата.

Имаме увереност от министъра, че тази година ще бъдат завършени около 40 до 50 км. на първи, втори и трети лот, като първи и трети биха могли да приключат до края на тази година, втори и трети следваща година, така че до края на 2025 година да имаме доведена в експлоатация магистралата до Плевен. Което за северна България е до изключителна важност и по отношение на инвестиционна програма, и по отношение на економическа активност.

 

Следва продължение