km1202141За назначението на Христо Христов, бюджета и конфликта на интереси на Тихолов

Павлин Иванов

Председателят на Общински съвет Тихолов даден на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, кмета Казанджиев си назначава бившият Окръжен прокурор Христо Христов за юрисконсулт по обществени поръчки и въпросите за Отчета на бюджет 2013 и проекто-бюджета за 2014, бяха част от темите на пресконференция в понеделник, на която народният представител Корнелия Маринова извади на светло скандални факти.

Погледнете колко пенсионери са назначени в Община Ловеч, попита лидера на ГЕРБ. Това ли е политиката за задържане на младите хора в Ловеч? Така ли ще им създаваме заетост, като ги оценяваме с оценка 5 като държавни служители, за да им покажем, че са некадърни и да ги накараме да се подадат молбата за напускане?

Много уважавам г-н Христо Христов – бившият Окръжен прокурор, който е назначен за юрисконсулт в Общината, каза Корнелия Маринова. Две светила стават в Общината по обществените поръчки. Един виден адвокат, който го отстъпват от време на време и на община Троян и г-н Христов. Обществените поръчки в Общината вече ще засияят, каза народният представител.

Тук се изгражда някакъв мост към Окръжна прокуратура в Ловеч. Питам, кой ще минава по този мост, каза Маринова. Той не е специалист нито по гражданско право, нито по административно право. Как стана неговото назначение като юрист на общината по обществените поръчки, обявено ли бе мястото, кого обслужва, попита народният представител.

Не може младите хора в Ловеч да са без работа, нивото на безработицата да е над средното за страната, а тук да се назначават хора, които са придобили право на пенсия, получават прилична пенсия при това, а младите да стоят нереализирани. Това не е нормално, категорична е Корнелия Маринова.

 

 

Съвместими ли са функциите на председател на Общински съвет с действащ адвокат, попита общинският лидер на ГЕРБ Корнелия Маринова, по повод поставеният на общественото внимание казус. Тя заяви, че е внесла сигнал в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и очаква тя да се произнесе по казуса с председателя на общинския съвет в Ловеч Тихол Тихолов.

Очевидно бе на последното заседание на ОбС в града, че г-н Тихолов се чувства виновен, че в работно време на председател е изпълнявал и адвокатски функции, връчвайки на кмета на общината пликче с някакви пари. За мен това е признание, че неправомерно е използвано работното време. Нека комисията да се произнесе. Това заяви народният представител.

 

Корнелия Маринова коментира и друг местен въпрос, като се спря на бюджета на община Ловеч за 2014 г. Тя каза, че предстои приемането на най-важните решения, а те са свързани с приемането на бюджета, като инструмент за реализиране на политики. Внесен е и Отчета за изпълнение на бюджета за 2013 година.

Лично аз не виждам, защо се бърза с този отчет, защото той първо на вече проведеното общественото обсъждане включва информация за изпълнението на бюджета за 2013 г., различна от тази, която е внесена от кмета в местния парламент. Тоест тези цифри от актуализираните таблици хората не познават, каза Маринова.

Освен това, видно от протокола на обсъждането са изискани справки, които не са предоставени, има много въпроси, на които трябва да се даде отговор, заяви Маринова и подчерта, че в приемането на един бюджет, винаги е свързано с определена цел и приоритетите са разписани в основния документ за 2013-та. В него е записано „подобряване на живота, по-добри условия за живот и работа, работа за младите хора, конкурентоспособност на икономиката”.

Как, питам аз,  са осъществени тези цели с инструментите на бюджета? Въобще не става ясно, заключи Маринова. Дано на заседанието стане дума за това.

Имаме промяна на Закона за публичните финанси, в който се казва, че Отчета трябва да се приеме до 31.12.2014. Толкова прибързано, не е необходимо да се бърза, смята бившият председател на Общински съвет Ловеч и настоящ депутат Корнелия Маринова. Тя допълни, че хората имат нужда от ясни отговори на конкретни въпроси, а такива не са дадени дори в комисиите.

Маринова се спря и на липсата на предвидени средства за сектор „Образование”. Когато видях, че в графата са написани нулички, тъмата в Бюджета стана ужасяваща!

Не може да се предлага в комисиите и на Общински съвет подобен разчет. 11 милиона се разпределят, без да е казано къде, защо, без никакъв капиталов разход, без абсолютно нищо, при положение, че масово общините подпомагат средствата по делигираните от държавата дейности. Подпомагат ремонтно-възстановителните работи в училищата. А тук, капиталовият разход е нула.

Има едни цифри, страшно много цифри, каза Маринова. Има едно високомерие, което казва, ето, вие не разбирате от бюджет, трябва дълго да ви се обяснява. Съжалявам, че ще го кажа, но подобно отношение се демонстрира и към общинските съветници.

Разбирам колегите, които с огромни усилия се опитват да измъкнат информация, която им е нужна, каза народният представител. Те искат справки, искат пояснения, но не винаги ги получават.

Мъглата е голяма!

 

 

Народният представител Корнелия Маринова обобщи мотивите за искания и обсъждан в зала трети вот на недоверие към правителството „Орешарски”.

Цялостното дискредитиране във сектор „Сигурност”, заради невъзможността за справяне с бежанската криза, заради критичния доклад от ЕК, в който основният акцент е именно в слабите резултати в сигурността, заради дискредитирането на всички онези демократични устои, които се нарушават с ДАНС, така, както то функционира в момента с правомощия за разследване, с правомощия за обиск, за задържане на граждани. Знаем какви функции бяха отредени при създаването на тази служба, а с промените днес тя вече е опасна, защото в структурата на ДАНС остана звеното за технически операции, а то има правомощията да иска подслушване, и съответно да извършва такова. Така че когато говорим за подслушвания в държавата, които били нерегламентирани, нека да видим какво се създаде с този мастодонт в момента, с функциите, които му се разписаха с промяната в закона и опасностите, които това крие за обществото”, обясни Корнелия Маринова пред медиите.

По думите й другият много сериозен мотив е контрабандата. „В приемния ми ден гражданин от Луковит донесе кутия цигари и ми каза, че в неговото село те се продават напълно свободно. Какво правят властите, какво прави Агенция „Митници”? Нали щяха да събират повече приходи, нали щяха да осигурят един милиард повече, а те дори не изпълниха плана си с над 320 млн. лв. Разбира се, вече знаем, че това са приказки на вятъра, но от това страда обществото. Както и от битовата престъпност – бич за хората”, попита риторично народният представител.

Тя подчерта, че точно в денят за обсъждане на вота, полицията започвала да се бори с престъпността с жандармерия. „Какво правиха до днес? Какви са тези жандармеристи, които ще влизат в селата, те наясно ли са какво е положението там, знаят ли, че за 34 села в община Ловеч има 15 младши полицейски инспектори, които да отговарят за сигурността и в същото време тече реформа и се освобождават хора, навършили 27 години стаж в системата”, каза още тя.

 

 

В коментар по темата за разпределението на парите от фонд „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, което предизвика възмущението на ГЕРБ в последната седмица, Маринова заяви, че 289 милиона са разпределени между 28 области. За област Ловеч средствата са малко над 5 милиона. За област Монтана парите са под 2 милиона. А двете области са в Северозападния район, за какво говорим, попита народният представител. За какво преодоляване на различията между регионите става въпрос, като само за област Кърджали са дадени 17 милиона!

 

Корнелия Маринова съобщи, че разполага с обследване на спортно материалната база в училищата в област Ловеч, което показва, че за оборудването на спортните площадки на 54 училища в областта са необходими 81 000 лв, а сега само за спортно оборудване на три площадки в други области са дадени 150 000 лв.

Знаете в кое училище работих, радетел съм за развитието на спорта, но дълбоко се съмнявам, по-скоро дълбоко съм уверена, че тези средства няма да бъдат използвани целево, прозрачно и почтено, заяви общинският ръководител на ГЕРБ в Ловеч и акцентира, че с това разпределение на средствата правителството противопостави едни общини на други и създаде нова линия на разделение.

28 коментара

  1. Съкровище, Валя Янкова разбира от икономика, колко куцо пиле от термостатика. Икономистите от “другата” страна са на нивото на другаря ти Горов-никакво!Хвани единият, другите сами ще си паднат.
    Сигурно и ти си някой мишок съветник и не знаеш защо си там, анонимнико.
    Хора с ниво Валя Янкова, посредствени, съсипаха града и не защото искат да ни уморят, а защото толкова могат и нямат знания и разум за 2 пари

  2. “Шефката на групата на социалистическия интернационал в ОБС е колос също. Каква риторика, какво публично говорене, какви умения, като каже ъъъ, да се наака човек от кеф, а за да разбереш дълбоката й мисъл ти трябват няколко дни за медитация и пак няма да ти е достъчно да слезещ в дълбините на нейния блестящ ум.”
    Може и да “ъка”,но медитиране е нужно само на непознаващите икономическите категории и счетоводните принципи.
    Не зная дали сте слушали икономистите от “другата страна”.Тихо ,едва разбираемо мъркане.Готовност във всеки момент да променят насоките на мисълта си в зависимост от околната реакция и по друг начин да зъвършат започнатото изречение,включително да завършат с пълно отрицание на началото му.”Това тук не ми харесва,но и аз не зная как да се направи,нито от къде да се вземат парите”?!.”Г-н Кмете бихте ли ни казали на коя дата и с кой номер решение сме приели плана за младежките дейности?”?!Ами нали сте съветници,аз ли да Ви припомням кога и с кой номер решение.

  3. ха, ха, ха… хакер е влязъл в служебния имейл на евродепутата от БСП Илияна Йотова, за да докаже, че тя и колегите й от БСП са плащали на “интернет тролове”.

    http://www.youtube.com/watch?v=1jUuwkOmFZM

  4. Зелен кон

    Мили и уважаеми, недейте забравя, че Маринова е педагожка и през целия си професионален път е “поучавала” – ученици, родители, учители, помощен персонал и т.н. Тя това знае и сега го прави, извън родното школо, поучава наляво и на дясно, когото свари. Проблема е в това, че тази поучителност е отгледана и формирана в “основно училище” където се работи с 7-14 годишни питомци. Това е нейното ниво, не и се сърдете, малко милост и великодушие.

  5. Програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата между правителството на Република България и правителството на Корейската народно-демократична република за периода 2010 – 2013 г.

    МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
    ПРОГРАМА
    за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата между правителството на Република България и правителството на Корейската народно-демократична република за периода 2010 – 2013 г.
    (Одобрена с Решение № 712 от 1 октомври 2010 г. на Министерския съвет. В сила от 20 октомври 2010 г.)

    http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=38773

    “Тоталната международна изолация ли го накара да потърси компанията на Янукович и сътрудничеството на Северна Корея, както и Станишев да изпрати депутата си в Сирия? Какво ли си мислят в момента Мартин Шулц, Ханес Свобода и европейските социалисти и либерали като гледат какви дружби развива правителството на Станишев? Те не просто се подиграват с българския народ, не просто ни злепоставят, те ни вкарват в сериозни международни скандали, които няма как да останат без последствия”
    Б. Борисов

  6. А КОЙ ги лансира тези гадни физиономии в листите и в политиката? КОЙ, КОЙ, КОЙ? КОЙ избра Маринова за кандидат – кмет? КОЙ наложи Горов за партиен лидер?

  7. Леле, krasiiiiii, точно физиогномиката не трябваше да намесваш по отношение на Горов. Ако Ламброзо беше жив, щеше да му даде 10 г. само по физиономия /ниско чело, изпъкнали челюсти, големи скули/.

  8. И аз мисля като krasi! Кмета и Горов са великани! Тва са нечовеци! Маринова може само да им завижда за образованието, ъкъла, неповторимо богатия речник. Да не говорим, че книгите прочени от Горов са повече от рибките в морето! Горов говори 7 чужди езика плюс 3 не чужди. Кмета да не говорим. 10 чужди езика и 7 не чужди.Шефката на групата на социалистическия интернационал в ОБС е колос също. Каква риторика, какво публично говорене, какви умения, като каже ъъъ, да се наака човек от кеф, а за да разбереш дълбоката й мисъл ти трябват няколко дни за медитация и пак няма да ти е достъчно да слезещ в дълбините на нейния блестящ ум.
    Място за сравнение няма! Браво krasi, Каза им истината в очите. така се прави, така постъпват мъжете.

    1. Че то има ли някой в този ОС който да може да говори, а?

    2. ‘Маринова може само да им завижда за образованието, ъкъла, неповторимо богатия речник. Да не говорим, че книгите прочени от Горов са повече от рибките в морето!’ –
      твърди ‘карлсон’, който не е разбрал нищо за физиогномиката и характера на К>Маринова. Образованието,Ъкъла и неповторимо богатия речник нямат връзка нито с тази наука – нито с госпожата и близнака й енгелсон

  9. това е гнусно. Маринова пред кмета е лилипут, без габарита от кръста надолу Разбра се вече. Преводач е колкото аз съм космонавт.
    Физиогномиката е наука за връзката между външния вид и характера на човека. Какво би казал специалистът за притежателя на това лице горе на снимката???

  10. През 1927г. немският философ Мартин Хайдегер създава в книгата си “Битие и време”, термина “Дас мен”, за да посочи заплахата от масовидното и безсмислено съществуване.
    “Дас мен” е човекът, който се слива с тълпата, който носи маска. Той няма собствено мнение, а се води от чуждото. Повърхностен типаж, който харесва клюките. Не обича да вниква в същността на нещата, защото не обича да се задълбочава и да разсъждава. Речта му е
    Добре дошли в Новия Световен Ред
    празнословна и изпълнена с клишета и изтъркани фрази, които всички употребяват. Баналността изпълва ежедневието му. Говори за нещата, както “се говори за тях”. Чете книги, които “другите” четат – ако чете книга, то тя би била лесна за разбиране и забавна. Изказва мнение, което се поддържа от “другите”.Лишен е от ясна и точна лична позиция, влияе се от чуждото мнение. Предпочита да не нарушава комфорта си като изкаже собствено мнение и не излиза от общоприетите норми. Не би могъл да живее достоен начин на живот, защото маската винаги ще му тежи. Масовият човек няма цел, нито своя собствена същност. Смята себе си за информиран и широко скроен, но всъщност невежеството му го топли в неговия малък и сигурен свят. Той е стандартизиран и изваян по калъп – празна черупка.Лицемер интересуващ се от лукса (материалното) и властта. Това е образът на човека, който не се стреми към индивидуалност. “Дас мен” е човекът, който бяга от реалността, защото го е страх. Той предпочита да бъде като “другите”.
    Кои са “другите”? Това е тълпата, множеството, общият знаменател. “Другите” са всеки и никой. Място, където да се скриеш и никой няма да те съди. Просто трябва да си като тях, да не се отличаваш. Tози начин на мислене, несъзнателно и безгласно е бил втълпяван “от хората на хората” стотици години наред. Начин на мислене – приеман безропотно от населението.Внушен е страхът да бъдеш различен – индивидуален от тълпата. Създадена е “рамка” на хорското съзнание за това, кое е правилно и кое не е. Ако не се вписваш в тази общоприета рамка, ако се опиташ да излезнеш от неяще бъдеш отхвърлен и отритнат. Ще ти бъде поставен етикет, защото излизаш от определените норми. “Различните” хора са хванати в капан.
    Масовият човек е агресивен и настъпателен. Той иска да наложи своята невзрачност и обикновеност навсякъде, да я узакони като единствен стандарт за всички.За него да си различен от другите е неприлично. Поради това общества, доминирани от такива човеци, не търпят никакви изключения от масата и се опитват да смажат и санкционират всеки, който е оригинален, различен, знаменит. Човекът-маса цени не своите отлики, а еднаквостта с останалите. Той вижда смисъла на своя живот в това да имитира повечето хора. Следователно тук ние не съзираме личността, а индивида – единичният представител, екземпляр на общността. Негова стихия е конформизмът – автоматичното съгласие с нормите на мнозинството, липсата на критичност към собственото битие. Поради това те напомнят на ветропоказалеца и се движат само в посоката на общите течения. Такива хора не полагат никакви усилия за собственото усъвършенстване.
    “Дас мен” е най-новото съвременно оръжие за убийството на беззащитната жертва – човешката уникалност.

    Кой създава тази общоприета “рамка”? Кой внушава страха да бъдеш различен и уникален и защо? По-лесно ли се контролира и управлява общество, изградено от хора по “калъп” ?

  11. Това е смешно, Маринова може да има хиляди кусури, но не си представям Казанджиев във Франция без нея като преводач.

    1. Свършиха ли се преводачите от френски?

    2. не, не са се свършили, но Маринова работи безплатно, а на Минчо по този начин му остават повече за в джоба личен…

  12. ‘Знаете в кое училище работих, радетел съм за развитието на спорта, но дълбоко се съмнявам, по-скоро дълбоко съм уверена, че тези средства няма да бъдат използвани целево, прозрачно и почтено,’-
    твърди Маринова. Щом е убедена, че средствата не се използват прозрачно и ПОЧТЕНО, означава само едно – схемата й е позната, защото е участвала в нея, По тази причина се натрапваше и кляфаше след Казанджиев във Франция. И това нейното сега ако не е безочие – здраве му речи.

  13. “Ловеч днес”стр.6″Кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев подписа днес споразумение с училищата, детските градини и общежитията за формулите за разпределяне на средствата от единните разходни стандарти за бюджетната 2014 г. Това стана след обсъждане на формулите с директорите на учебните и детските заведения и на Ученическото общежитие, които кметът като първостепенен разпоредител с бюджета трябва да утвърди според изискванията на Закона за държавния бюджет и Закона за народната просвета.”Нулите за образованието след това действие вече ги няма.

  14. Анонимен, 0 (цифром, специално за теб – нула) в бюджета за образование също е цифра и тези нули са сложени в бюджета. Три патки и гъсок гласуваха тези цифри, а защо, надали пернатите ще ти обяснят.
    Лошото е, че не само в твоята главица има само „???,,,:::,!!!;;;,пълен член,непълен член,–-++++“”“”,( ) ( ),////,…“. , а от това следва, че не си по-различен от гласувалите патки, а също и другите тролчета висящи по цял ден да бранят комунистите са на това ниво.
    Въпрос на избор и на интелект, имаш право да си тъп.
    А ако познаваше по-добре цифрите, щеше да видиш какво ти готвят и как те крадат, но малкото ти червеникаво мозъче няма как да схване, че и твоите пари влизат в джобчетата на господарите ти.А за теб има само – хурка 🙂

  15. “Има едни цифри, страшно много цифри, каза Маринова”.Ами бюджет е.Има
    и указания на МФ какво трябва да съдържа бюджета/бюджетната прогноза
    според ЗПФ.Или вместо цифри ,според депутатката,бюджетът трябва да изглежда така: “???,,,:::,!!!;;;,пълен член,непълен член,—-++++””””,( ) ( ),////,…”.

  16. Тези сайтове имат и друго предназначение – да се задават въпроси към депутати, общински съветници и всякакви управляващи “по хоризонтала и вертикала”.

    Имам въпрос към г-жа Маринова. Можете ли да проверите и да ми отговорите, защо днешното правителство е поставило ограничение към бджетите на общините, където 5% от една от държавните субсидии може да не им бъде преведена. В същото време днес правителството раздава пари “на калпак” по твърде неясни критерии, като сумата, която се раздава многократно надвишава сумата от тези 5%.

    Тези 5% вече ми бяха изтъкнати като аргумент, за да не се приемат мои предложения за бюджета, а в същото време вече получихме допълнителни средства към бюджета за 2014, които десетократно надвишават това бъдещо и евентуално не превеждане на тези 5% от една от държавните субсидии.

    Втори въпрос: Можете ли да проверите и да ми отговорите – Когато една община си ИЗПЪЛНИ бюджета за предходната година, ерго, събрала си е парите в приходната част и ги е изразходвала изцяло в разходната част – вярно ли е това, че за месеците януари и февруари от следващата финансова година, ИЗРЯДНАТА ОБЩИНА на практика няма НИКАКВИ пари и не може да функционира и че на практика трябва да спре да работи и да освободи общинските служители в неплатен отпуск? Т.е. – когато си изряден и спазваш Закона – биваш наказван. Вярно ли е това?

    Питам, защото от години наред НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО на бюджета в Троян като основен местен закон се оправдава с този аргумент. Всяка година в община Троян НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВА бюджета, формират се ужасяващи като процент от бюджета излишъци и това се обявява като голям успех и жизненоважно за общината.

    Това означава, че едно фрапантно ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ се представя за голям финансов и управленски успех!!!???

    Това означава, че общинските съветници с ясно съзнание приемат и отчитат бюджетите, знаейки че се извършва гигантско ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ!

    Подвъпрос – някой ще ми покаже ли параграф в общинския бюджет, където е предвиден 15% излишък, който ще се ползва следващата година през Януари и февруари, за да не фалира общината?

    Някой лъже. КОЙ?

  17. Ловешко отдавна не е имало по-активни народните представители от Маринова и Нанков, справка – сайтът на НС, който освен това е непълен. Очевидно днешното управление не иска да публикува навреме информацията, за да не си види истината. Така че Пеевски е прав. А да си спомним каква беше активността на предишните от ГЕРБ, гласа им не чухме от трибуната на парламента.

  18. Г-н Анонимен, вие някога следили ли сте работата на НС и парламентарния контрол? Очевидно не сте. Иначе нямаше да задавате подобни въпроси.

    Сигурно съм последния, който може да бъде заподозрян в пристрастия към ГЕРБ, но да се казва на черното бяло или обратното – не е добра позиция. А общите приказки и обвинения – аргументи. Г-жа Маринова е един от най-активните депутати, които е имала област Ловеч. Единствено г-н Гумнеров беше по-активен, преди собствената му партия Атака да му запуше устата.

    Народен представител поставя конкретни проблеми и въпроси и конкретна фактология. Това е част от работата му. Можете ли да го оборите или да отречете фактите с ваша конкретика и фактология? Имате това право!

    Още по-нормално е депутатите, които са от т.нар. “опозиция” да са по-активни. Има обаче един депутат, който откакто е избран – не чухме и не видяхме нищичко от него. Възможно е да е отворил сергия пред НС и там да продава дини. “Депутатските дини”, които на ниво област Ловеч със сигурност изместиха “депутатските кИфтета”. Интересно ми е обаче, защо всички коментиращи, медии и организации са толкова безкритични към “работата” на този народен /мамин/ депутат? Ако обаче ви е срам и сте потресени, че такова безличие може и е станало депутат – това е добро извинение.

  19. Предлагам Христо Христов и Тихол Тихолов ,като “добри специалисти по
    биология” да направят оценка на дейността на депутатката за завидните
    й познания по бюджетиране,нормативното понятие за конфликт на интереси,пък и за дейността й като училищен директор,от която те двамата също “много разбират”.

  20. Интелектуалните напъни на ловешката Наталия Кобилкина са потресаващи ! Тя дължи преди всичко обяснение на гражданите на Ловеч какво свърши като народен представител,колко пъти се изказа от трибуната и колко законопроекта внесе,вместо да преразказва със свои думи опорните точки на онова хлапе Нанков.Изобщо стигам до извода,че ловешките гербери трябва да ползват квалифицирана помощ – медийните им изяви да се консултират я с Калин Янакиев,я с Асен Генов я с пиарите на Иво Прокопиев,да са по адекватни и благозвучни

    1. Недей да обиждаш Наталия Кобилкина!

Comments are closed.