Павлин Иванов

Толкова специален ден! Да знаеш как се казват хората създали буквите, на които пишеш. Да имаш такъв важен и уникален ден, в който почиташ тяхното дело. Да отбелязваш като празник духовността, просветата, четмото и писмото на твоя роден език. Едва ли има друг народ, който ясно да знае и почита своите букви и оценява тяхната важност.

Е, ние сме точно такъв народ! Знаещ, почитащ, благодарящ за своята българска азбука на светите братя, българите Кирил и Методий и техните ученици!

Ние сме уникален народ.  За нас е важно да използваме своя писменост, да четем на своя роден български език, да възпитаваме децата си именно в почит и признателност към светите братя и техните ученици. Нашата култура, книгите и науката ни да стъпват на точно този стълб – българската азбука.

И всеки път на този ден е хубаво да припомняме, че химнът на българската просвета – песента „Върви, народе възродени“ по стихове от Стоян Михайловски и музика от Панайот Пипков е създаден точно тук, в Ловеч.

Честит празник на всички онези хора, които приемат със сърцето и душата си днешният ден за свой празник. Пожелавам ви много здраве, възрожденски дух и вяра в знанието и вашите способности! Нека книжовността и знанието бъдат нашите водачи за да бъдат нашият Ловеч и нашата България тези, които желаем.