Общият брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда от област Ловеч продължава да намалява и през месец юни, съобщават от ДРСЗ-Ловеч. Равнището на регистрирана безработица в областта отбелязва спад спрямо май с 0.7 п.п., като през юни е 6.4%[1]. На годишна база се наблюдава спад с 1.4 пр. пункта.

Най-ниска е безработицата през юни в община Троян – 3.3% и община Априлци – 3.5%. Най-висока е безработицата в общините Угърчин – 15.7% и   Ябланица – 20.9%. Останалите общини са с равнище на безработица – в Ловеч – 3.6%, в Летница – 8.3%, в Тетевен – 9.3% и в Луковит – 15.2%.  

Само общините Троян, Ловеч и Априлци са под равнището на безработица за страната      за м.юни – 4.2%.

В края на юни регистрираните безработни в бюрата по труда от Ловешка област са били 3 596, което е с 357 лица по-малко от май. На годишна база се отчита спад с 769 лица.

През месец юни за ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда са се регистрирали нови 433 безработни лица, като броят им е само с 5 повече спрямо май и с 20 по-малко от броя на новорегистрираните през юни 2021 г. Освен тях, други 5 души от групите на търсещите работа заети, 1 учащо се лице и 1 пенсионер са се регистрирали в бюрата по труда.

Отчита се сериозно увеличение на постъпилите на работа безработни. През юни броят им е 626, което е с 343 повече в сравнение с миналия месец и с 40 лица по-малко в сравнение със същия период на миналата година. 40.9% от започналите работа са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на държавно управление – 40.3% и преработващата промишленост – 15.8%, следвани от търговията – с 8.0%, хотелиерство – 6.5%,  достававяне на води – 6.4%, административни и спомагателни дейности – 3.5%, хуманно здравеопазване и социална работа– 3.5% и др. Работа чрез бюрата по труда откриха и 2 заети лица и 1 пенсионер.

370 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 45 по мерки за заетост, 313 по програми за заетост и 12 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР).

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 175. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в държавно управление (53.3%), преработващата промишленост (25.9%), търговия (4.8%), хотелиерство (4.6%), следват строителство (2.9%), административни и спомагателни дейности (2.5%) и др.

Най-търсените професии през месецa са: работници по събиране на отпадъци; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в селско, горско и рибно стопанство; работници в добивната и преработваща промишленост; монтажници; персонал, полагащ грижи за хората; продавачи; работници в сферата на персоналните услуги;  работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; чистачи и помощници и др.