Над 80 състезатели от осем държави застанаха на старта на Международното състезание по скоростно нареждане на Куба на Рубик, което се провежда в Ловеч на 1 декември 2019 г. в спортната зала на ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“. Записването продължи с регистрация на място до обяд, тъй като някои от участниците идват за следобедните дисциплини.
Сутринта в състезателната зала бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Заедно с Пламен Махладжанов от Българска куб асоциация (БКА) те откриха проявата, която е седма поред, но за първи път се провежда извън столицата.
За важността на гимназията, в която се провежда състезанието, говори кметът Корнелия Маринова. Това е първото езиково училище в България, от което тръгва традицията на езиковото обучение у нас и сега, през февруари, ние ще честваме неговата 70- годишнина, посочи кметът. Тя специално благодари на заместник-министър Таня Михайлова за уважението, което засвидетелства на ловешките инициативи. Освен това пожела успех на ловешките участници. Градът- домакин сутринта бе представен от трима състезатели – учениците Никола Конов, Борис Топалов и Цветослав Маринов.
От своя страна Таня Михайлова посочи колко е важно подобно състезание за развитието на младите хора и подчерта радостта си от факта, че вижда много ученици има в залата. Тя си спомни любопитната подробност, че присъстващият тук организатор Пламен Махладжанов е бил неин ученик и след разговор с него се е случило първото й подреждане на кубчето. Публиката посрещна с ръкопляскане този факт. Подреждането на кубчето на Рубик зависи от много фактори и умения, затова пожелавам на всички участници успех, каза още Таня Михайлова.
Участниците в надпреварата са от България, Северна Македония, Румъния, Русия, Молдова, Гърция, Албания и Израел. Възрастови ограничения няма, най-младите са на 8 години, а най-възрастният е на 49 години.
Състезанието преминава в шест дисциплини: 4х4х4, Clock/часовник/, 2х2х2, 3х3х3, Skewb /Скюб/ и Pyraminx/Пирамида/.
Седмото официално състезание по скоростно нареждане на куб Рубик се провежда в Ловеч с разрешение на WCA (Световната куб асоциация и Българска куб асоциация (БКА). Резултатите могат да се следят онлайн на сайта на Световната куб асоциация. https://www.worldcubeassociation.org/competitions/LovechWinter2019#12311-live-results,
както и на

Награждаване на победителите в Ловеч се очаква да стане в 16.00 ч.
Българска Куб асоциация е сдружение с нестопанска цел и е създадено на 07.02.2018 г. Негова основна цел е организиране на състезания по скоростно нареждане на Куба на Рубик. БКА е член на Световната куб асоциация. Състезанията се организират съвместно с нея по цял свят.

1 коментар

  1. Бравоооо.

Comments are closed.