До 30 юни в офиса на приходната агенция в гр. Ловеч  са събрани повече от 92  милиона лв. данъци и осигуровки

Радосвета Коева НАП

Над 92 милиона лева са постъпленията в офиса на Националната агенция за приходите в гр. Ловеч през първата половина на 2022 година, което е с 8,5  млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на НАП.

До края на юни приходите за централен бюджет са близо 38 млн. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е почти 16 млн. лв., който бележи ръст спрямо същия период на миналата година почти 14 %, над 8 млн. лв. е корпоративният данък, при който ръстът е почти 23 % и почти 11 млн. лв. е ДДС, при който има лек спад от 1 %.

Приходите от осигурителни вноски към 30 юни надвишават над 47 млн. лв. в това число почти 33 млн. лв. са за държавно обществено осигуряване и над 14 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски. Осигурителните вноски растат устойчиво с почти 9 % спрямо същия период на миналата година, допълват от офиса на НАП в гр. Ловеч.

Нарастващ е интереса на гражданите и бизнеса за плащане на техните задълженията чрез ПОС-терминалите. За полугодието на тази година са постъпили плащания чрез ПОС-терминали в размер на почти 5 млн. лв. при малко над 3 млн. лв. за същия период на миналата година.

„Считам, че добрите резултати, които отчитаме, се дължат както на партньорския подход от страна на служителите от офиса към бизнеса и гражданите, така и на тяхното добросъвестно поведение. Наблюдаваме нарастващ стремеж  към спазване на данъчно-осигурителното законодателство и доброволното изпълнение на задълженията от данъкоплатците. Уверени сме, че с тези темпове, ще изпълним плана си  за приходите и техния ръст през 2022 г. дори да надмине очакванията ни“, каза директорът на  офиса на НАП в гр. Ловеч  Валентин Вълков по повод поредния висок ръст на приходите.