Павлин Иванов

Всеки човек има аргументи да обвинява и сочи с пръст управниците заради неадекватните реакции на местните и държавни власти във все още продължаващата криза породена от едва първия сняг.

Ако си се притеснявал за семейството и близките останали часове и дни без ток и мобилна връзка със света. Ако си се притеснявал как ще закараш роднина или приятел спешно до болница в Плевен. Ако си уплашен как ще се справиш в студа без отопление. Ако имаш деца ..

Ако изобщо си помислиш да изразиш своето просто разбиране, че не е нормално през 2023 г. в съвременна държава при очакван сняг, виелици и обявен предварително червен код, всичко да е тотал щета когато очакваното събитие настъпи ..

Ти си Мрънкалник и Мрънкач, някакъв саботьор, пречещ на новата местна и национална власт да покаже как се правят правилно и по нов начин нещата.

Откровено съм изненадан, че има егоистично разсъждаващи хора по отношение на случилата се криза при първия снеговалеж. В опит да замажат своя скорошен избор на политици на държавно и местно ниво, прочетох, както и всички вие, коментари, че властите са се справили много добре с първия сняг. Браво, така се прави, бяха другия макет популярни коментари. Но искрено ме изумиха упреците към недоволните граждани от неадекватните, закъснели, хаотични действия на властите.

Недоволните заради затворените пътища и липсата на навременна информация, гневните, заради висенето с часове на студа по магистрали и уж главни пътища, бесните, заради липсата на ток, мобилна или всякаква връзка, болните и хората в нужда .. бяха наричани от защитниците на властта – МРЪНКАЧИ!

Нека поговорим за това.

Десетилетия, нарочени за мениджъри Директори, затриваха ловешката болница със съдействието на местни и национални политици и техните партии. Резултатът от това е, че в областната болница просто много важни отделения са закрити. Няма ги!

Имащите нужда от лечение и особено важно – тежките спешни случай, се карат в по-добрите и съвременно оборудвани плевенски болници.

Там ходят много ловчалии на консултации, прегледи, спасяващи живота операции.

В Плевен се карат и много от тежките случай след станали на територията на област Ловеч катастрофи.

От друга страна, множество ловчалии ежедневно пътуват до Плевен, защото там са намерили по-добра и платена работа.

Става ясно, че ако си болен и в нужда, и трябва да стигнеш до болница в Плевен … ами МРЪНКАЧ си!

Става ясно, че ако трябва да отидеш на работа в Плевен, трябва да минеш през … град Левски. И то само, защото поредица некаърници не могат да се справят със снегопочистването на няколко километра път. Но да, и ти си МРЪНКАЧ.

Мрънкач си, защото не разбираш, как изобщо е възможно, след декларираната от всички институции само преди няколко дни готовност за зимата .. всичко да е леш заради откровена некадърност и мениджърска некомпететност. А от това, пострадаха хиляди хора.

Работата на снега е да вали и да трупа. Да се заледява, зима е все пак. Вятърът да вее и да прави навявания. Няма грам новост в природата в това отношение и така е от хиляди години!

Работата на институциите е да са помислили, ама наистина, как трябва да се подготвят за тази зима. ДА помислят!

Да направят планове с различни варианти, но не само на хартия.

А тя, реалността си идва хей така и показва колко са безмислени декларациите за готовност, както всяка година всъщност. И отново реалността .. всичко леш.

А за това разбира се са виновни не некадърните управници, не некомпететните мениджъри, а саботьорите мрънкачи, които спъват развитието на новата власт.

Навсякъде по света има кризи – зимни, снежни, летни, пожари .. но в много малко страни има кризи на некомпететността и некадърността. Управлението не е начално училище, в което някой идва за да научи азбуката. Управлението изисква веднага да започнеш да взимаш решения и правиш живота на хората по-добър. А това се случва единствено ако си подготвен.

Ако не си обаче и нямаш грам идея къде се намираш и какво се изисква от теб, тогава са ти необходими верни фенове, които да обвиняват имащите нужда от лечение, работещите в съседен град, искащите да стоплят децата си, че са мрънкачи и саботьори.

Грешният избор не се опровергава с подмяна на действителността. Просто това е невъзможно.

И не, хората не са мрънкачи. Просто искат да живеят нормално и да бъдат управлявани поне поносимо. Просто е! Но дали е възможно?