За да избегна всякакви спекулации, публикувам в цялост предложението на кмета Корнелия Маринова до Председателя на Общински съвет Петър Цолов относно намерението за повишаване на Такса битови отпадъци:

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ КОРНЕЛИЯ ДОБРЕВА МАРИНОВА КМЕТ НА ОБЩИНА ЛОВЕЧ

 Относно: Определяне на размера на такса за битови отпадъци за 2021 год.

Уважаеми г-н Председател,

В съответствие с изискванията на чл.66, ал.2 от ЗМДТ Общинска администрация-Ловеч внесе в Общински съвет-Ловеч предложение за план-сметка за необходимите разходи за комунална дейност за град Ловеч и 34-те населени места на общината за 2021 година.

Размерът на план-сметката за 2021 год. е увеличен в сравнение с този за предходната година, което се дължи, както на новите стойности на отчисленията по чл.60 и чл.64 от Закона за управление на отпадъците , така и на изискванията по сключени договори, касаещи дейности  по сметосъбиране, сметоизвозване, депо,  чистота и снегопочистване. С цел обезпечаване на необходимите средства е необходимо да се коригират промилите по съответните дейности в сравнение с тези от предходната година. Вземайки предвид завишената план-сметка за необходимите разходи за комунални дейности  в град Ловеч и 34-те населени места , предлагам увеличение на промила за нежилищните имоти в град Ловеч в дейността чистота с 0,3 и увеличение на промила за жилищните имоти в град Ловеч и 34-те населени места с 0,5.

Мотиви за определянето на Такса за битови отпадъци:

За постигане на по-голяма справедливост и поради факта, че данъчните оценки на имотите на физическите лица в 34-те населени места са силно занижени и разходите по план-сметката до сега се покриват солидарно от гражданите на град Ловеч, с цел намаляване на разликата между необходимите средства и действителния облог за дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битовите отпадъци предлагам увеличение на промилите по съответните дейности.

            Таксата за битови отпадъци се определя в годишен размер за всяко населено място с  решение на Общински съвет. Промилите за всичките 34 населени места са определени на принципа на солидарното заплащане.

                   В Закона за местните данъци и такси чл.8, ал.3 законодателя казва, че размера на таксата може и да не възстановява пълните разходи на общината по предоставянето на определена услуга, когато общинския съвет реши, че това се налага за защита на обществените интереси.  

На основание гореизложеното, във връзка с чл. 21, ал.1, т.6 и т.7 от ЗМСМА и в изпълнение на чл.62 и чл. 67 от ЗМДТ, предлагам на Общински съвет-Ловеч да вземе следното

РЕШЕНИЕ:

  1. Определя размера на такса за битови отпадъци за 2021 год. в промили върху данъчна оценка (чл.20 и чл.21, ал.1 от ЗМДТ) за жилищни имоти, декларирани по чл.14 от ЗМДТ, както следва за:
    • Застроени имоти, съгласно Приложение № 1, колони 3, 4 и 5.
    • Незастроени имоти, съгласно Приложение № 1, колони 4 и 5.
  2. Определя размера на такса за битови отпадъци за 2021 год. в промили върху данъчна оценка (чл.20 и чл.21, ал.1 от ЗМДТ) за нежилищни имоти, декларирани по чл.14 от ЗМДТ, както следва за:
    • Застроени имоти, съгласно Приложение № 1, колони 6, 7 и 8.
    • Незастроени имоти, съгласно Приложение № 1, колони 7 и 8.
  3. Определя таксата за битови отпадъци в левове за декларираните от тях до 30.11.2020 год. съдове за събиране на битовите отпадъци и честотата на извозването им по чл.67, ал.4 от ЗМДТ, съгласно Приложение № 4.
  4. Заедно с таксата по точка 3 от настоящето решение се събира и такса за почистване на уличните платна, площадите, алеите парковете и другите територии от населените места в общината, предназначени за обществено ползване, която се определя пропорционално върху данъчната оценка (чл.20 и чл.21, ал.1 от ЗМДТ) в размер, съгласно Приложение № 1, колона 5 или 8.
  5. За имоти в строителните граници на населените места, но намиращи се извън районите, в които общината е организирала събиране и извозване на битовите отпадъци размера на таксата се определя, съгласно Приложение № 1, колони 4 и 5 за жилищни имоти, колони 7 и 8 за нежилищни имоти и Приложение № 2 за улиците по населени места в строителните граници, които не се обслужват.
  6. За имоти извън строителните граници на населените места таксата за битови отпадъци по населени места се определя, съгласно Приложение № 1, колони 9, 10, 11 и 12 и Приложение № 3-списък по улици и местности извън строителните граници на населените места.

 

Приложения № 1, № 2, № 3 и № 4 са неделима част от настоящото предложение.

Препис от решението да се изпрати на Кмета на Община Ловеч за сведение и изпълнение.

С УВАЖЕНИЕ

 

ДАНИЕЛКОЛЕВ

Зав.Кмет на Общива Ловеч

Съгл.Заповед №3-1783/02.11.20г.

 

В материалите на Общински съвет Ловеч за заседанието, ЛИПСВАТ самите таблици за ставките, въпреки изрично записания текст, че са НЕДЕЛИМА част от проекто-решението!