Спортът и игрите обединяват децата. Всяка година Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” е основен организатор и изпълнител на инициативата  „Забавно лято” . Тя се превърна в запазената марка за настроение, игри и забавления с доброволците на библиотеката. Кампанията събира малчуганите, чиито родители са ангажирани през летните дни.

От няколко години основен партньор в организиране и провеждане на „Забавно лято” са доброволците от Български червен кръст.

С много музика, танци и весели игри премина и  тази седмица за малчуганите, настанени във Военно-почивния комплекс в тетевенското село Рибарица.  По време на забавите момчетата и момичетата имаха възможност да покажат издръжливост в скачане с голямо и малко въже, да си предават пръстени със сламки, дърпане на въже. Показваха бързина в игрите с топки. Доброволците на библиотеката и Български червен кръст представиха малко позабравени, но обожавани от редица поколения весели и забавни игри. Оказа се, че „Сляпа баба” и „Пусни, пусни кърпа” далеч не са непознати за украинските малчугани. Играта „Сляпа баба” (сліпа бабуся) е нещо средно между гоненицата и криеницата. Един от играчите, определен първоначално обикновено чрез броилка, става Сляпа баба – завързват му се очите и останалите започват да обикалят около него и да го дразнят с викове. „Пусни, пусни кърпа” или платочка предизвика много смях. В „Пусни, пусни кърпа”, децата се нареждат в кръг и сядат. След като избере един от всички, които са седнали на земята , пуска кърпата зад него. След това хуква да тича, а избрания го гони. Ако избрания хване бягащия, избрания отново си сяда на мястото. Ако този, който е пуснал кърпичката първи стигне до него и седне, значи другият е наред да пуска кърпата. Доброволците и родителите напътстваха малчуганите, подсказваха правилата на играта и с викове ги насърчаваха.

Инициативата „Моите, твоите нашите игри” е по проект „Учим и се забавляваме заедно” на  Сдружение „Мисия.Иновации.Гражданство – МИГ”, финансира  от  фондация „BCause – помощ на благотворителността в България“. Партньори по проекта са Български червен кръст, Сдружение „Знание” , Център за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”.