Пред областния и зам.-областния управител и служителите в администрацията днес бе представен внедряваният модел за управление на качеството CAF. Срещата е част от дейностите на групата по самооценка. Нейният председател Нели Митева, директор на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“, представи процеса по прилагане на CAF и свършеното до момента. Идеята е, каза тя, да установим как ни виждат външните страни и как се виждаме самите ние, за да решим как да подобрим работата си в бъдеще.

Три са основните фази на процеса: подготовка и ангажиране на ръководството; диагностика чрез самооценка; задаване на действия за подобрение. Всичко, което групата по самооценка твърди, трябва да бъде истинско и проверяемо. Оценяват се силните страни на администрацията по девет критерия, като се дава и числова оценка на свършената работа в последните три години.

Слоганът, избран от групата по самооценка, е „Информираност, знания, промяна, успех!“. След приключване на работата й ще бъде изготвен и представен доклад за самооценка и план за подобрения, който ще се изпълнява в следващите две години.

Чрез натрупаните знания и опит имаме възможност да направим нашата работа по-лесна и по-ефективна за гражданите и всички други заинтересовани страни, като сами предложим мерките за подобрения, изтъкна главният секретар на областната администрация Ваня Събчева, ръководител на групата при първото внедряване на CAF и асоцииран член на Националния ресурсен център CAF. Тя призова, който е забелязал пропуск в процедурите, да го посочи тъкмо сега и подчерта, че групата по самооценка е отворена и всеки служител може да прави препоръки и предложения за подобряване на дейността на администрацията.

Успех в работата на групата, пожела областният управител инж. Светослав Славчев, който изрази увереността си, че ще бъдат очертани важните области и мерки за подобрения, за да бъде повишена ефективността и ефикасността на институцията, на административните услуги, ползвани от гражданите и юридическите лица, надградени квалификацията и административната култура на служителите, усъвършенствана цялостната дейност и постигнатите резултати. Той вече поиска оценка за дейността на администрацията и препоръки за подобрения от кметовете на общините, ръководителите на териториалните структури, на НПО, на здравни, културни и образователни институции, с които областната администрация партнира, от медиите и гражданите.

Удовлетвореността на служителите ще бъде проучена със специална анкета, в която те днес посочиха вижданията си за работата в администрацията.

Моделът CAF е европейски инструмент за цялостно управление на качеството в публичния сектор. Областна администрация – Ловеч, е първата областна администрация, която въвежда за втори път CAF, предния път бе през 2017 г.