Павлин Иванов

Със свое решени номер 245 от 26 ноември 2020 г., мнозинството от общинските съветници одобриха искането на кмета Маринова Община Ловеч да изтегли нов заем до 2 000 000 (два милиона) лева, част от необходимите средства за ремонта на Младежкия дом в Ловеч.

Общата сума за ремонта на Младежки дом е до 6 070 956 (шест милиона седемдесет хиляди деветстотин петдесет и шест) лева с включен ДДС, включваща разходи за строително-ремонтни дейности, оборудване, обзавеждане, надзор, управление и др. по проекта.

Община Ловеч вече може да сключи договор за кредит с „Регионален фонд за градско развитие“ АД и с Банка ДСК АД, по силата на който да поеме дългосрочен общински дълг с цел реализацията на проектно предложение: „Преустройство на сградата на Младежки дом Ловеч, за младежки дейности, музейни дейности и дейности на Община Ловеч“, който ще се реализира чрез комбинирана подкрепа на финансови инструменти и БФП по ПО 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, процедура № BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“, ИП „Социална инфраструктура“, група дейности „Културна инфраструктура“, ОПРР 2014-2020 г., при следните основни параметри:

Максимален размер на дълга: до 2 000 000 (два милиона) лева, от които: Кредит А – от „Регионален фонд за градско развитие“ АД: до 1 180 000 (един милион сто и осемдесет хиляди) лева и Кредит Б – от Банка ДСК АД: до 820 000 (осемстотин и двадесет хиляди) лева, наричани заедно „Кредит“.

Валута на дълга: лева.

Вид на дълга: дългосрочен дълг, поет с договор за общински заем.

Начин на обезпечение на кредита: Учредяване на залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на община Ловеч, по чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от „а“ до „ж“ от Закон за публичните финанси, както и трансфери за местни дейности, включително обща изравнителна субсидия, съгласно чл. 52, ал. 1, т. 1, буква „б“ от Закона за публичните финанси, постъпващи по банкова сметка на Община Ловеч: в Първа инвестиционна банка АД, IBAN: BG22FINV91503116736412, BIC: FINVBGSF, вземанията за наличностите по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог.

Условия за погасяване:

Източници за погасяване на главницата – от собствени бюджетни средства.

Срок за погасяване на кредита: до 120 месеца

Лихвен процент:

Кредит А: Лихвеният процент по Кредит А към всеки един  момент е равен на 5% от лихвения процент по Кредит Б.

Кредит Б: СДИ на Банка ДСК АД + 2.8% годишно.

СДИ на Банка ДСК е средно-претеглен депозитен индекс, чиято стойност се изчислява на база лихвената статистика на БНБ за лихвените проценти и обеми на срочни депозити в лева на нефинансови предприятия и домакинства с матуритет над 1 ден до 3 месеца, съгласно методика публикувана на интернет страницата на Банка ДСК АД.

Лихвени периоди: Лихвата се начислява и е дължима на месечна база.

Такси и комисионни:

Такса управление: Кредит А:  без такса

Кредит Б: Такса управление 0.5% от размер на Кредит Б, дължима ежегодно върху остатъчната главница в началото на всеки едногодишен период.

Такса разглеждане искане на кредит: Без такса

Такса ангажимент: Без такса

Такса при предсрочно погасяване:

Кредит А:  Без такса

Кредит Б: Съгласно тарифата на Банката

Други такси, наказателни лихви, неустойки и разноски – съгласно ценовата политика на „Регионален фонд за градско развитие“ АД и на Банка ДСК АД.