С изнасяне на открити уроци, презентации и ролеви игри на тема „Заедно срещу тормоза в училище!“ младите червенокръстци от клуб Ловеч, Тетевен, Летница и Луковит казаха „МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ!”.

Теодор Джабраилов  и Теодор Анчев от БМЧК-Ловеч запознаха учениците от 8-те класове на НПГВМ „проф.д-р Димитър Димов“ и ППМГ с видовете стрес и агресия, чести случаи на насилие в училище. Обърнаха внимание на все по-разпространеното кибер насилие при младите хора, към кого да се обърнат ако са жертва на насилие, често срещаната агресия и насилие в училище и начини за справяне. Импровизирани табла розови фланелки ловешките доброволци поставиха и още ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ и ПГМЕТ, където в знак на съпричастност закачаха и малки розови фланелки на съучениците си и учители.

Доброволци и учащи в НПГГСД „Сава Младенов“, СУ „Георги Бенковски“ и ПГСЕУ град Тетевен познаваха видове насилие чрез игри, Съревноваваха се в решаване на казуси „как да се справим в ситуация на проявена агресия“.Със сериозната подкрепа на ученическия съвет в лицето на Ренета Николаева и Ралица Маринова, както и с подкрепата на МКБППМН – гр. Тетевен, проведоха психологически тренинги за преодоляване на насилственото поведение и възможните реакции, изпъстриха фоайето на училището с тениски с позитивни послания, изработени от всички класове и раздадохме флаери с призиви за добротворчество и толерантност сред учениците. Като за финал направиха традиционния си флаш моб, посветен на събитието. Направени бяха и табла в училищата с апели и мисли по темата, които да напомнят на учениците важността на този проблем. Доброволците поставиха и надпис „Можем да бъдем по-добри“ на всяка класна стая в училищата. Всички доброволци днес бяха облечени в розови фланелки в подкрепа на превенцията.

В СУ „Бачо Киро“ в Летница през целия учебен ден бе прожектирана презентацията на БМЧК с апела. Табла и розови сърца с послания окичиха училището.

В Луковит младата червенокръстка Василена Димитрова и преподавател на „Iва“ група в ЦОУД към СУ „Алеко Константинов“ заедно с малките приятели на БМЧК изработиха табло под надслов „Не сме безразлични, ние сме различни“ и поставиха сърчица с надпис на думите „доброта“, „приятелнство“ и „съпричастност“. Направиха и клип с апела си за да покажат, че от ранна детска възраст трябва да се възпитават децата за толерантност и добро отношение към всички.

Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.
За първи път “Денят на розовата фланелка” е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и не приемане на тормоза в училище. Дискомфортът и отчуждението от участниците, ниският успех и тормозът утвърждават рисковите поведения сред юношите. Розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, а посланията са по-силни когато са подкрепени от важните за децата хора. Инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012г.