На 20-ти март в ОС на БЧК-Ловеч младите червенокръстци преминаха обучение на тема „Що е дискриминация и начин на предотвратяване”. Г-жа Зюлейха Терзиева – регионален представител на „Комисия за защита от дискриминация” ги запозна с видове дискриминация и начини за разпознаване, толерантността като най-важния принцип и добродетел в борбата срещу дискриминацията, декларацията за принципите на толерантност

. В дискусия се дадоха много примери за пряка и непряка дискриминация, тормозът, дискриминацията срещу хората в неравностойно положение, етническа, полова, религиозна и други принадлежности, възрастова дискриминация и как да бъдат разпознати.

Доброволците се запознаха и със Закона за защита от дискриминация, как всеки гражданин да търси правата си когато се чувства дискриминиран и  към кои институции да се обърне. Г-жа Терзиева обясни и функциите и правомощията на „Комисията за защита от дискриминация”.

В петък 30 март във връзка с  Международния ден за борба срещу дискриминацията младите червенокръстци ще подарят на училищното ръководство на ПЕГ „Екзарх Йосиф І”, ПМГ и ПГИТУ, „Декларация за правата на човека” и  ще раздадат брошури и информационни материали на съучениците си за да ги запознаят с видовете дискриминация с апел за по-толерантно отношение в училище.

 

1 коментар

  1. Ама не ги е светнала, че Закона в случая е заКОН. Е да де с малки изключения ако си отишъл на другия бряг, ако си с турско име, ако си мюсюлманин, ….. За справка: https://www.youtube.com/watch?v=dl-1t4foeTo

Comments are closed.