ogneboreclovech1210144Есеният турнир на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ бе спечелен от състезателите на СОУ „д-р Петър Берон“ – Свиленград, съобщават от Областна администрация. Със заветните 1051,56 точки, свиленградчани спечелиха престижната купа „Юлиян Манзаров“ Втори останаха СУ „Васил Левски“ гр. Пловдив с 1047,95 точки, а бронза отиде при СОУ „Н.Й.Вапцаров“ – Айтос, с 1044,59 точки.

11 отбора от 10 области взеха участие в напреварата „Млад огнеборец“. Те се състезаваха в дисциплините “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “Щафетно бягане с препятствия”. Съорганизатори на проявата са главната дирекция “Пожарна безопасност и зашита на населението”,Българската федерация по пожароприложен спорт, община Ловеч, Националния дворец на децата, РИО – Министерство на образованието и науката, РДПБЗН – Ловеч, и фондацията “Ангели от Лим”.
На откриването присъстваха областният управител на Ловеч Милко Недялков, кметът Минчо Казанджиев и началникът на РИО-МОН Еленко Начев, а отличията връчи заместник-директорът на главната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Васил Василев. Той посочи, че целта на турнира е да възпитава у младите хора необходимите умения за всеки гражданинв случай на бедствия, аварии и катастрофи. Надяваме се в бъдеще
с подобряването на условията и с постиженията и популярността на този вид занимания сред подрастващите и децата да постигнем по-високи резултати в гражданското самосъзнание и поведение в случай на екстремни ситуации, каза още Василев.

Турнирът „Млад огнеборец” е основан през 2001 г. по инициатива на тогавашния кмет на Карлово. До момента турнирът има 11 издания, като домакини са били Карлово, Свищов и Ловеч. От 2004 г. турнирът се провежда за Преходната купа „Юлиян Манзаров” в памет на ученика-спасител от град Свищов, загинал на 04.04.2004 г. при спасяване на свои съученици при трагичен пътен инцидент край р. Лим в днешна Сърбия.