По покана на Ловчанския митрополит Гавриил в България ще пристигне Негово Високопреосвещенство Полтавския и Миргородския митрополит Филип. Визитата на украинския архиерей(от Украинската Православна Църква – Московска патриаршия ) е в следствие на миналогодишното гостуване на Ловчански митрополит Гавриил в неговата епархия, където двамата владици  служиха заедно и посетиха намиращият се в Полтавска епархия гроб на основателя на Велика България хан Кубрат, който е бил християнин.

Предвижда се в нашата страна митрополит Филип да посети Рилската света обител на 19 октомври, когато светата ни Православна църква почита паметта на всебългарския небесен покровител – преподобни Йоан Рилски Чудотворец. На тази дата преди 20 години е била и епископската хиротония на митрополит Гавриил.

След това Владиката Филип ще гостува в Ловчанска епархия, където на 21 октомври, неделя, от 9 часа, ще бъде отслужена от двамата архиерей св. Литургия в новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч.

Каним всички християни да присъстват на богослужението.