Павлин Иванов

Вчера съветниците в Ловеч гласуваха искането на кмета Маринова да се отпуснат 313 907,85 лв. обществени средства за довършване на проваления проект за спорна зала в училище „Димитър Димов“. Една част от тях по принуда, за да не бъде наложена огромна санкция по целия проект за близо 5 милиона. Друга част, защото така и не разбират защо са там. Защото просто са натискачи на бутончета по заповед и нищо друго.

В така създадената от кмет и неговата администрация критична ситуация, одобряването на тези пари е правилно. Още повече с угрозата да се наложи 100 % глоба на големия проект за 5 613 365.19 лева. Но!

Тук има системна вина и отговорност. От една страна умишлена, от друга не толкова умишлена, а поради липса на професионални стандарти и разбирания за работата. В крайна сметка, резултатът е както щета за гражданите на община Ловеч, като огромно количество пари, така и за децата и учителите в “Димитър Димов”, които 5 години са принудени да търпят грешките на настоящето управление на Ловеч.

В какво се изразява финансовата щета?

( в сайта има десетки публикации с данни, факти, документи по темата, от 3 май 2016 г. когато е подписано споразумението до днес)

Първо, заради грешките, неспособността за елементарен анализ и липсата на адекватни действия, изпълнението на проекта се бави повече от 5 години. За тези пет години, дори човек да няма елементарна икономическа култура, все ще му светне, че цени на материали, разходи за труд и услуги ще са се вдигнали. Като прибавим и пандемия, нарушила веригите за доставки на суровини и материали в целия свят, войната в Украйна, сериозната инфлация, виждаме или поне можем да си представим колко скъпо ни излиза всеки ден забавяне на проекта.

Но тъй като парите не са лични, нито на кмет, нито на надменните му заместници, а само обществени, на някакви граждани и селяни живеещи на територията на община Ловеч, харченето им не е кой знае какъв проблем. Още повече, че има удобен Общински съвет, неспособен да произведе нищо нормално и там хората по различни причини натискат бутончетата според интереса си. А този на хората става важен единствено около избори.

Забавянето на проекта, което води до още по-големи разходи е поради:

– лошо планиране

– лош контрол

– липса на адекватни решения

– съмнения за уговорени поръчки (ако помните, имаше пострадал зам. Кмет, но така и не стана ясно точно защо)

– съмнения за уговорени мащабни предварителни плащания в полза на фирмата изпълнител, без да има основание за това

– умишлено забавяне на обявяването на победител при новите обществени поръчки.

– умишлено неконтролиране на работата на комисиите по обществените поръчки

– умишленото бавене на техните решения с месеци или близо година

– никакъв реален контрол върху изпълнението на предплатените дейности по спортната зала и двора в училище “Димитър Димов”

Списъкът с факти може да продължи още много, но не това е фокуса.

 

Второ, в икономиката, а и в самия живот, всяко нещо струва друго нещо. И ако Община Ловеч трябва да плати за своите грешки, сбъркани и неадекватни, умишлено или не, решения, тя взима пари от нещо друго. Нещо, което би могло да се случи.

Например, само с тези 313 907,85 лв, би могъл да се изгради басейн. Би могло да се направи някакво малко чудо на Стратеш. Много улици биха станали гладки и без дупки. А имаме предвид, че това не са единствените сбъркани за годината средства.

Освен финансова щета има и една още по-тежка.

Другата щета е за децата, които нямат възможност да спортуват нормално. Да бъдат здрави, да се развиват правилно. Години наред “Димитър Димов” е пренебрегвано училище, нищо, че е в най-големия ловешки квартал. Слава богу, хората там са свикнали да живеят в дупки, ями, мизерия, липса на нормална инфраструктура, та едно забравено училище за децата им ли ще им бъде проблем? Мирни, кротки и добри хора живеят на Бабаковец. Дар за всяко лошо управление!

А това, че децата им живеят сред този афганистански пейзаж, биват възпитавани в естетика и усет към красивото в ямите и купчините боклуци, не пречи на абсолютно никого.

Важното е, че хората в Ловеч категорично и недвусмислено заслужават да бъдат стригани, лъгани, да им бъдат вземани парите, да се случват далаверите и никой да не носи отговорност за нищо.

Някой ще се обиди, а няма защо. Нямам информация, нито един гражданин да е направил някаква стъпка, дори поне да подкрепи медиите, които се борим с това. А това са парите на всички ни, това е животът на всички ни, времето е на всички ни.

Оказва се, че освен с лайкове във Фейсбук, а доста често и удобно дори без тях,  друг път за нещо реално, за спиране на каквото и да била схема от страна на ловчалии просто не е известен.