Министърът на правосъдието Цецка Цачева и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова  откриха на  28.02.2019 г. в Ловеч специалната  „Синя стая” за  изслушване на деца – жертви на престъпление или  извършители на престъпления

Стаята е изградена за около година от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца” по Тематичен фонд „Сигурност”.

„Синята стая“ се намира в Ловеч на  бул. „България“ №3, в бившата стоматология, на трети етаж. Помещението е предоставено безвъзмездно от Община Ловеч. Партньори по проекта са още Окръжен съд –Ловеч и Районен съд – Ловеч.

Обектът се състои от две стаи, разделени от венецианско огледало. Едното помещение е оборудвано като домашно – с дивани и маса, играчки и други обичайни мебели. Другата стая е с апаратура за наблюдение и записване на разговорите.

След откриването пресконференция дадоха министърът на правосъдието Цецка Цачева, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, председателят на Окръжен съд Ловеч Милена Вълчева и председателят на Районен съд Ловеч Мария Шойлекова.

Имаме и други подобни стаи в страната и това става в кратки срокове благодарение на финансовата помощ на Българо-швейцарската програма, каза Цецка Цачева.  Тя  подчерта: „Изграждаме една щадяща среда за децата, различна от тази в съда или полицейското управление. Още с промяната на НПК през 2017 година е предвидена възможност за такива специализирани помещения, каквото видяхме днес. Това е поредната „Синя стая“, оборудвана по стандартен начин, близък до домашния бит на детето. Но технологично тя е така организирана, че служи за целите на съответното производство. Това е добър пример за взаимодействие на различните видове власти за осъществяване на тази дейност. Общо 12  такива стаи са изградени в страната, предстоят да се открият последните две. Другото важно постижение е, че с децата ще работят обучени специалисти, които знаят как да общуват с травмирано дете.“, каза министър Цачева.

Кметът Корнелия Маринова благодари на министър Цецка Цачева, че е приела да участва в толкова натоварената програма. Освен откриването на това специализирано помещение, министър Цачева има среща в съдиите от региона, както и среща с колектива на Ловешкия затвор.

„Благодаря за подкрепата, защото грижата за децата в Община Ловеч е първостепенна грижа.   Само партньорството ражда добри дела, а ние всички, които сме тук, прегърнахме идеята за тази „Синя стая“, каза кметът Корнелия Маринова.

На откриването на „Синята стая“ присъстваха и други представители на съда, прокуратурата, областната дирекция на МВР, дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Закрила на детето“, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и други институции.

След откриването имаше демонстрация как става разпит на пострадало дете от специален експерт, обучен за работа с деца. В случая демонстрацията стана с участие на актьор, който изпълни ролята на дето.

По-рано през деня кметът Корнелия Маринова посрещна своя гост в Община Ловеч, като му връчи специален плакет с инкрустирани образи на Васил Левски и герба на града.

4 коментара

  1. ГЕРБ може да се гордее с тези два свои кадъра. И красиви, и умни, и също толкова способни.

Comments are closed.