stoianovich1205141Министърът на културата д-р Петър Стоянович бе удостоен със заповед на кмета с почетния медал на община Ловеч. Отличието му се присъжда за оказаната подкрепа за възстановяване на Люляковите музикални вечери и за съдействието за развитието на читалищните дейности. Връчи му го лично кметът Минчо Казанджиев. Това стана преди началото на информационния ден, на който община Ловеч бе домакин на 10 май, за представяне на програмата БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ и обявения прием на проектни предложения по нея.

Община Ловеч вече е подала по малката грантова схема проектното предложение „Съвременна арт галерия „Над реката“. То цели оформяне на новооткрито безплатно изложбено пространство на пешеходния мост до сградата на община Ловеч и провеждане на изложби, свързани със съвременното изкуство и изкуството на малцинствата. Предвижда се използването на LED екрани, поставени по подходящ начин, с цел създаване на галерия на открито, достъпна за всички граждани и посетители на града. Проектът цели и изпълнението на пет арт работилници и пленери за деца от община Ловеч, посветени на съвременното изкуство – скулптура, живопис и визуално изкуство, създадено чрез компютърни технологии.

stoianovich1205142Вторият проект, с който община Ловеч ще кандидатства (и в момента се разработва) цели създаване на Център за дигитализиране на културното наследство, който ще дигитализира фондовите единици на Регионалния исторически музей, Художествената галерия, Държавен архив – Ловеч, и архива на община Ловеч. С този проект общината ще кандидатства по мярка 2 от програмата – „Документиране на културната история“.

Проектите бяха обсъдени с културната общност в града и общината в присъствието на министър Стоянович. „Ние в Ловеч приемаме домакин-ството си днес на информационния ден за представяне на Програма БГ08 като признание за нашата работа в насърчаването на многообразието в изкуството и културата“ – каза при откриването зам.-кметът Пламен Петков. Той благодари на министъра за предоставената възможност за участие в програмата, както и за отпуснатите 6 допълнителни субсидирани читалищни бройки от началото на тази бюджетна година за читалищата в общината. „Културата не се създава заради самата култура, а за да направи живота ни по-смислен. Ако никой не знае за съкровищата и таланта на българите през вековете, те на практика не съществуват за останалия свят“ – коментира министър Стоянович. Той поздрави община Ловеч за това, че не само съхранява, а и развива богатото си културно наследство.

stoianovich1205143

1 коментар

  1. А не е само за това. Все пак министъра награди Общината за организирането на фестивала Бардфест ама понеже от министерството са мързеливи наградата я връчи Областния. Демек да си върнат жеста.

Comments are closed.