Одобрено е отпускане на сума в размер на 20 000 лв. от Министерството на културата за ремонт на църквата „Успение Богородично“ в  Ловеч.  Това стана след кандидатстване на Община Ловеч за целево финансово подпомагане на ремонта от страна на МК съгласно техните правила за избор на обекти и определяне на дейности за предоставяне на целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности.

Църквата се намира в Архитектурно-историческия резерват „Вароша”, близо до музея на Васил Левски и е недвижима културна ценност от национално значение. Храмът е действащ и в него се извършва редовно богослужение. Имотът е собственост на Ловчанска митрополия.

В началото на април т.г. бяха отпуснати 15 000 лв. от Дирекция „Вероизповедания“, които бяха за отстраняване на най-спешните проблеми по сградата.

Както е известно, през последните години се регистрира усилване на влажността в храма, което сериозно влияние върху старинните стенописи и те започват да се увреждат. Направеното обследване на специалисти от Община Ловеч показа необходимостта от изграждане на дренажи с цел отвеждане на водата дълбоко в земята, като по този начин ще се намали влажността. Предвижда се и реставрация и консервация на покривната конструкция, на увредените стенописи, както и на купола.

5 коментара

  1. Защо не кандидатства Ловчанска Митрополия?? Община Ловеч все се натиска де не и е работа! От къде на къде Община Ловеч ще участва в ремонт на църква, собственост на БПЦ??

  2. Решили са проблема с болницата. Господ ще помага. Да му мислят атеистите.

  3. Ми така ще е. Църковното ни БКП (Българска Конспиративна Партия) можа да похарчи милиони за да осере площада с храма на сатаната ама за подръжка на такива църкви не може да отдели мангизи. Ами я ги попитайте къде отиват мангизите които им отпускат от Европата та трябва министерството да се ръси?

Comments are closed.