Kazarma_lovech108142Един от най-знаковите дни в новата история на Ловеч, 01 август 2014 г., в който общината официално стана собственик на бившата казарма в люляковия град, вече е факт. Това стана на официална церемония по връчването на ключа от министъра на отбраната Ангел Найденов на кмета Минчо Казанджиев. На събитието присъстваха и областният управител Милко Недялков, народният представител Димитър Горов, бивши командири на ловешката казарма и общественици. „Така днес Ловеч става свидетел на затварянето на страниците на военната история на казармата и пред нас остава отговорността за бъдещото предназначение на този исторически обект.“ Това заяви кметът Казанджиев, като допълни, че предстои обществено обсъждане за развитието на имота, на което думата имат гражданите.

„Това е преломен момент в развитието на Ловеч, една територия в сърцето на града, свързана със съдбите на много ловчалии, на много българи, се предоставя на гражданството на Ловеч.“ Така определи днешното събитие областният управител Милко Недялков. Той подчерта, че е много важна отговорността на ръководството на Ловеч да даде смели решения за бъдещето на казармата. И препоръча в имота да се намери достойно място на миналото, но той да се превърне и във функционално място за бъдещето на Ловеч.

Kazarma_lovech108143„Теренът струва 5 млн. лв., но държавата го предоставя безвъзмездно, защото материалното отстъпва на намеренията да подкрепим усилията на местната и регионалната власт да създадат нещо ново и трайно“, посочи министър Ангел Найденов. Сега Ловеч получи възможност за нови архитектурни решения, развиващия съвременния облик на града, допълни министърът.

Пред журналисти Ангел Найденов посочи като успех на своето управление тенденцията на възстановяване на отбранителните способности, на техниката, на
ефективността и бойните качества на българските военнослужещи, както и повишаване на интереса за служене в българската армия. “От 1400 военнослужещи, напуснали в рамките на една година до юни 2013 г., сега са около 90 човека. Възражда се духът на
армията”, каза още министърът.

Решението да се прехвърли собствеността на ловешката казарма на общината взе Министерският съвет на 23 юли т. г. Бившият военен имот е на площ от 65 дка, в него има 46 сгради и 35 съоръжения. Той ще бъде преустроен в парк, музей, многофункционална обществена сграда и други съоръжения, осигуряващи устойчивото развитие на Ловеч.

Kazarma_lovech108145Основните корпуси на ловешката казарма са построени през периода 1879-1881 г. по разпореждане на високопоставени руски офицери, същинското строителство е извършено от известния по онова време майстор Серафим от Дебър. В казармата е разквартирован 16-и пешиловчански полк, който остава тук до 1890 г. На негово място е настанен новосформираният 34-и Троянски пехотен полк, стопанисвал казармата до разформироването си през 1945 г.

През 1912 г. градската управа на Ловеч дарява безвъзмездно земята под казармата на Министерството на войната. През 1932 г. е положен основният камък на разширяването на обекта и преустройството му в сегашния вид.

От 1945 г. до 1963 г. в ловешката казарма са настанени различни военни формирования. След това в нея е разквартирован 75-и свързочен полк, който по-късно прераства в бригада, осигуряваща висшето държавно ръководство и върховното главно командване на България. Поделението, известно с военно-пощенски номер 42820, претърпява различни трансформации, като през 2009 г. е разформировано без приемник.

 

 

7 коментара

  1. Абе на кои граждани.. .на тези с парите ли? Кмета отдавна знае кво ще я прави. И що не ни пита преди това дали я искаме и за какво?

  2. Ще видим какво ще я направят… Ама Минчо вече вижда 10тия си милион който чака отдавна а може и вече да го е направил и то на нашия гръб 🙂 И това не е фантасмагория а живата истина …..

  3. предоствя се на шибаният крадлив кмет

  4. Едно място се развива с работеща икономика, а не с прехвърлянето на оная работа от левия в десния джоб.

    1. 2-ри август.. на този светъл ден да възхвалим другарите М.Недялков, М.Казанджиев и компания за възхода на Ловеч през последните Десет години!
      Единствено и само благодарение на техния управленски капацитет Ловеч вече е на 30 години назад от София по доходи… Ура другари!
      http://www.segabg.com/article.php?id=710727

  5. Заглавието, някакси ме провокира да запитам следното: Какво значи, че Казармата се ПРЕДОСТАВЯ на гражданите? Какво е искал да каже “поета” /М. Недялков/ в своята реч? Мисля да поживея и доживея този сюблимен момент в който гражданите, ще се разпоредят със СОБСТВЕНОСТТА си.

Comments are closed.