obs2703143Общинският съвет прие на заседанието си вчера промени в отделни текстове от Правилника за организацията и дейността на общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2011-2015 г. Предложенията за промени внесоха председателят Тихол Тихолов и общинският съветник Доротея Цанкова, те касаят работата на председателския съвет, на звеното за обслужване на общинския съвет и на постоянните комисии. По време на обсъждането на заседанието предлаганите промени претърпяха корекции.

     Съветниците вече ще получават материалите си за заседанията на постоянните комисии 3 дни преди провеждането им, протоколът от сесията ще се съставя 6 дни след провеждането й, в 7-дневен срок от сесията съветниците ще имат право да преглеждат протокола и да искат поправки на допуснати грешки.

     Възстановена е предишната норма за влизане на предложения на заседание на общинския съвет – не се допуска предложение, което не е разгледано в поне една комисия. Друга промяна е вносителят да може да оттегли проекта си до приключване на разискванията, а не както е сега до откриване на заседанието на общинския съвет.

     Следваща промяна отменя задълженията на звеното по обслужване на общинския съвет да осигурява спазването на реда по време на заседанията, записванията за изказвания, преброяването и отчитането на резултатите от гласуването, тъй като този ангажимент е записан като изрична разпоредба за зам.-председателите на общинския съвет в Правилника.

     За работата на председателския съвет на общинския съвет бе прието правилото, според което ако до 10 минути след обявения начален час на заседанието не са се явили повече от половината членове, председателският съвет заседава в състав на фактически явилите се негови членове.

     Съветниците решиха още, ако предложение, включено в дневния ред на заседание на постоянна комисия, не се докладва от вносителя или от друг представител на администрацията, комисията да отложи разглеждането за следващо заседание, ако има останали неизяснени въпроси.

     И следващата промяна касае работата на постоянните комисии. Общинският съвет прие граждани да може да присъстват на заседания на постоянните комисии, когато се дискутират или решават въпроси, отнасящи се до тях. Те може да изкажат становище по разглеждано предложение за решение в рамките на три минути, след като бъде гласувано разрешение за това от членовете на комисията.