referendum1202141Вече са ясни местата в област Ловеч, където гражданите, които желаят, могат да се включат в подписката за провеждане на референдум за изборна реформа предложен от Президента на страната Росен Плевнелиев и организиран от Инициативен комитет, съобщават от ПП ГЕРБ Ловеч.

В община Априлци подписка се провежда в офиса на ПП ГЕРБ, втори етаж в сградата на РПК “Изток” в Ново село. В община Тетевен – офиса на ПП ГЕРБ /старата сграда на ТКЗС, ет.2/ или в изнесения пункт в Тетевен на пл. „Сава Младенов”. В община Ябланица подписи си могат да се полагат в офиса на ПП ГЕРБ на пл. „Възраждане” 1. В общините Угърчин и Летница, местата са офисите на ПП ГЕРБ, съответно на ул. „Васил Левски” 136 и на ул. „България” 19.

На пунктове в централната градска част ще върви подписката и в общините Троян и Луковит, като офисите на партията също ще приемат желаещи да се включат за провеждане на референдум – Троян – ул. „Христо Ботев” 113 /бл. Коман/ и Луковит – ул. „Възраждане” 51.

На входа на Градската градина в центъра на Ловеч ще има пункт, на който през деня ще дежурят доброволци и хората ще имат възможност да изразят позицията си в подкрепа за провеждането на референдум. Жителите на общината ще имат възможност да направят това е в клуба на общинската структура в бл. „Кокиче” /зад новостроящия се храм в центъра на Ловеч/, както и следобед в офиса на партията в кв. Вароша.

 

3 коментара

  1. „В правото да гласуваш не е заложено “право да не гласуваш” – Конституцията няма такова “неотменимо” право на негласуване. Това е така, защото:

    1) Не всяко право съдържа своето обратно. Някои негативни права наистина са от този характер (свободата на словото съдържа правото да мълчиш). Но други не са: правото на живот, не съдържа своето обратно – право на евтаназия. От това, че в конституцията е заложено дадено право не следва автоматично, че и обратното на него право е заложено;

    2) Правото за гласуване така или иначе не е негативно право. А при позитивните права, правото може да бъде и задължение: правото на образование може да бъде свързано със задължително образование до определено ниво; правото на здравеопазване може да предполага задължение за осигуряване;

    3) Правото да гласуваш идва от републиканската традиция: то е основна гаранция за останалите права и свободи. Гласувайки, хората гарантират, че не са доминирани от друг, че се самоуправляват. В този смисъл е абсурдно да се твърди, че задължавайки ги да гласуват, ти ги лишаваш от каквато и да било свобода. Напротив, по този начин се усилват гаранциите, че те се самоуправляват.

    Това са аргументи, които показват, че задължителното гласуване не е противоконституционно. Дали е добра идея на практика е отделен въпрос, който ще обсъждаме по-нататък. Тук трябва да се обсъжда ефектът от санкциите, ефектите върху партийната система и пр., но това е друг дебат”.
    Ето един хубав линк по темата:

    http://ojls.oxfordjournals.org/content/24/2/303.short

    Това е профила на Даниел Смилов във Фейсбук!

  2. Анонимен, ами вие от ДПС и БСП направете референдум за отпадане на ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО образование, тогава и другият електорат може да стане стадо. Правото да живееш дава ли ти право да умреш? Ай, вкарайте закон за евтаназията тогава, та ако не можем да напуснем страната, защото имаме болни и стари родители, да ги убедим да разрешат да ги умъртвят, за да напуснем родината, че след вас ще е по зле от Чернобил.

  3. За какъв референдум ? За задължително гласуване ли ? Кой нормален човек би подкрепил това.Това е наглост от страна на политическата класа ,задължителни неща има само в тоталитарните страни.Това е все едно да ти кажат – ние знаем,че ти знаеш,че сме маскари,ама знаеш ли как хубаво ще те глобим,ако не пуснеш бюлетина.Този нефелен президент да си върви на халкидики

Comments are closed.