От 1990 година насам март месец се е утвърдил като месецът на франкофонията. И тази година Езиковата гимназия в град Ловеч отбелязва подобаващо франкофонските дни дори и предвид затруднената обстановка.

По време на дистанционното обучение, учениците от френските паралелки взеха активно участие в най-разнообразни ателиета. Ателието Parcoursup осведоми желаещите да се обучават в чужбина за условията при кандидатстване и същевременно за възможността да кандидатстват за стипендия по време на обучението им. Съвместното участие на Френския институт, Софийския университет и фирмата Telus International, запозна учащите се със спецификите при избор на работа и как да се кандидатства правилно за конкретна длъжност. Бяха представени интересни скечове и презентации, които дадоха полезна и достъпна информация, относно това как да структурираме мотивационното си писмо и какво да включим в CV – то при подаване на документи.

Много от франкофоните на ПЕГ „Екзарх Йосиф І“ проявиха интерес и към конкурса, който беше публикуван от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Конкурсът включваше превод на текст, като участниците имаха възможност да участват с повече от един език.

На 18 март се проведе още едно онлайн ателие, което бе организирано от Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ в Пазарджик. Специални благодарности на г-жа Доротея Николова, която бе водещ на събитието и на помощник-директор г-жа Елена Якимова, която ни покани да бъдем част от тази среща. Организаторите бяха подготвили различни викторини и разнообразни факти за френския език, като бяха използвани множество интернет платформи, позволяващи на всички участници и гости да вземат активно участие.

Въпреки световната пандемия и усложнената учебна обстановка, по случай месеца на франкофонията, много училища, в които се изучава френски език, а също така и институции, отбелязаха подобаващо събитията.

Дерзайте, франкофони и знайте, че френският език отваря широки порти към необятната вселена!