Във връзка с констатирани случаи на заболели от коронавирус в България и с цел предотвратяване и ограничаване на разпространението на COVID-19, Община Ловеч, след заседание на Общинския оперативен щаб, въвежда следните мерки и ограничения и прави следните препоръки, считано от 09.03.2020 година:

В системата на образованието – в училищата, детските градини и общежитията на Община Ловеч:
– детските градини и училища да работят със завишен сутрешен филтър на входа за недопускане на заболели и наблюдение на децата и учениците;

  • да бъде извършвана допълнителна дезинфекция на помещенията – четирикратна, коридорите и санитарните възли с дезинфекциращи препарати и осигурени измиващи и дезинфекциращи такива в санитарните помещения;
  • да бъдат проведени беседи от медицинските лица с децата и учениците за повишаване тяхната информираност и повишаване на вниманието към мерките за предотвратяване и ограничаване на разпространението на заболяването.

В системата на здравеопазването и социалните грижи – в домовете за стари хора, центровете за настаняване от семеен тип, защитените жилища и детските ясли:
– да бъде извършвано ежедневно наблюдение на състоянието на децата и потребителите на услугите и настанените в съответните заведения;

  • детските ясли да работят със завишен сутрешен филтър на входа за недопускане на заболели и наблюдение на децата;
  • забраняват се посещенията на близки и външни лица в домовете за стари хора;

  • да бъде извършвана допълнителна дезинфекция на помещенията-четирикратна, коридорите и санитарните възли с дезинфекциращи препарати и осигурени измиващи и дезинфекциращи такива в санитарните помещения;

  • да бъдат проведени беседи от медицинските лица на настанените в социалните заведения за повишаване на тяхната информираност и повишаване на вниманието към мерките за предотвратяване и ограничаване на разпространението на заболяването;

  • директорите и управителите на социалните заведения, в Домашен социален патронаж и Детска млечна кухня да не допускат на работа служители, проявяващи симптоми на респираторни заболявания;

  • забранява се събирането на хора и провеждане на организирани мероприятия в клубовете на инвалида на територията на общината до отшумяване на заболяването.

  • В културните институти – читалища, музей, библиотека, галерия, театър, клуб на културните дейци и др.:
    – да бъде преустановено провеждането на масови мероприятия и да бъдат предприети мерки за допълнителна дезинфекция на помещенията.

    В сградата на общинска администрация и административните сгради на кметствата, особено в центровете за работа с граждани:
    – да бъдат предприети мерки за допълнителна дезинфекция – четирикратна и осигурени измиващи и дезинфекциращи препарати в санитарните помещения.

    Община Ловеч отменя обявените масови мероприятия и събития:
    – от календара на културните събития;

    • от календара на спортните събития;
  • организираните пролетни почиствания по квартали, райони и населени места;

  • отлага старта на резервирането на обекти за пролетния празник „Цветница“;

  • ограничава провеждането на традиционния пазарен ден в сряда, до отшумяване на заболяването;

  • ограничава командировките на служители на общината за участие в обучения, курсове, семинари и др. пътувания, освен при изключителна необходимост;

  • приканва физическите и юридическите лица според техните възможности да ползват електронните административни услуги, предоставяни от общинска администрация.

  • приканва физическите и юридическите лица заплащат своите данъци и такси по електронен път.

  • Община Ловеч предприема допълнителни мерки за повишаване бдителността при осигуряване на пропускателния режим в сградата на общинска администрация, задължителен и за ползвателите на офиси на четвърти етаж. Препоръчва повишаване на бдителността при осъществяване на пропускателния режим във всички сгради, в които се осъществяват публични услуги.
    Кметовете на кметства и кметски наместници и служителите на социалния патронаж:
    – да извършват ежедневно наблюдение на уязвимите групи – възрастни, болни, самотно живеещи и хора в тежко социално положение за евентуални признаци на тежки респираторни заболявания;

    • да информират по подходящ начин населението и повишат вниманието към мерките за предотвратяване и ограничаване на разпространението на заболяването.

    Задължава фирмите, извършващи обществен превоз на пътници и таксиметров превоз, да предприемат мерки за допълнителна дезинфекция на превозните средства.
    Препоръчва на собствениците на търговски обекти, банки и центрове за работа с клиенти:
    – да предприемат мерки за допълнителна дезинфекция на търговските обекти;

    • да повишат хигиенните изисквания към персонала при извършване на търговия на открито.

    Препоръчва на собствениците хотели, места за настаняване и заведения за хранене и развлечения:
    – да предприемат мерки за допълнителна дезинфекция в обектите;

    • да повишат хигиенните изисквания към персонала;
  • да осигурят измиващи и дезинфекциращи препарати в санитарните възли.

  • Общинският оперативен щаб приканва гражданите на общината да спазват разпоредбите на компетентните държавни, общински и здравни органи, препоръчва ограничаване на социалните контакти и посещения в административни сгради, да следят обстановката в страната, по възможност да ограничат пътуванията до районите с констатирани случаи на заболели от коронавирус, да спазват лична хигиена и при необходимост да се обадят на денонощни телефони за подаване на сигнали на Община Ловеч 0884215092, 068 601276 и 068 688 396. Здравно неосигурени лица или лица без избран общопрактикуващ лекар могат да потърсят помощ на тел. 112 или на РЗИ на телефони 068 699428 и 068 699436.
    Отдел „Контрол и сигурност“ да съдейства на органите на МВР и другите компетентни органи при възникнали проблеми.
    „ЕКО“ ЕАД да извършва периодично дезинфекция на спирките на градския транспорт.