На 23.04.2024 г.,  по инициатива на Община Троян и Многопрофилна болница за активно лечение – Троян, се проведе работна среща с представители на медицинските специалисти от здравните кабинети в детски градини и училища и Детска ясла.

Темата на колегиума беше: „Мерки за превенция срещу разпространението на коклюшната инфекция сред децата в организираните детски контингенти – детска ясла и детски градини и в училищата“.

Д-р Антоанета Панджарова – лекар педиатър, началник на Детско отделение в МБАЛ-Троян, представи подробна информация за заболяването Коклюш: ранни симптоми, инкубационен период (средно 7-10 дни), стадиите в развитието на инфекцията, усложненията, до които може да доведе и какво е направено за профилактиката на заболяването в национален мащаб чрез Националния имунизационен календар.

Медицинските специалисти споделиха предприетите от тях действия – преглед на имунизационните паспорти на децата и учениците, провеждане на засилен сутрешен филтър и дезинфекция в детските заведения и училищата.

Общинска администрация Троян предостави на медицинските специалисти от здравните кабинети в детските градини, училищата и детска ясла информационни материали по темата, за разпространение и информираност на родителите за заболяването.

Допълнителна информация за заболяването, информация за ваксините в България, за схемите и начина на тяхното приложение, за заболяванията, от които предпазват, както и отговори на най-често задаваните въпроси може да бъде получена и на специализирания сайт на Министерство на здравеопазването за имунизациите „+МЕН“, достъпен на следния електронен адрес: https://plusmen.bg/, както и на Европейския портал за ваксиниране: https://vaccination-info.europa.eu/bg.