Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак организира  за първи път от 7 до 12 август 2017г. международен Пленер по ковано желязо, в който  ще участват майстори от Англия, Шотландия, Холандия, Украйна и България. Ковашката надпревара се открива на 7 август 2017г. в парка на Националното изложение, където в 20.00 часа ще запалим огнищата на участниците в Пленера, и ще се насладим на спектакъла «От пламък слънце» – в изпълнение на спортен клуб по огнени изкуства „Дивинитас».

Пет дни ( 7-11 ) майсторите ще демонстрират своите умения пред гостите на Изложението, а в събота 12 август 2017г. журито ще връчи наградите на призьорите в надпреварата.

Понятието “коване” включва в себе си както изработката на предмета, така и довършителни работи на готови изделия – насичане на фигурата,   пълнеж на релефа и т.н. Всичките тези действия се извършват единствено с горещ метал, което коренно се отличава  от  някои други  занаяти като напр. ключари,  които се извършват с така наречената  студена обработка на метала.

Условно   художествената  обработка на метал  може да се раздели на три вида –   механично изграждане, ръчно коване и щамповане.

Художественото коване – е самостоятелна посока на развитие на ковашките умения. За получаване на някои елементи   (гладки крака, ковани окончания, резба и други подобни) днес се използват машини за коване. Това оборудване позволява бързо  и качествено да се изработват различни  елементи, съчетани впоследствие в различни композиции.

Качеството на коването зависи от майстора. В края на краищата, и художниците,   рисуват с едни и същи бои, но картините на всички се получават различни. При избора на ковани огради, мебели и скулптури, трябва да се обърне особено внимание   на външния вид.   Изделията се обработват със специални  бои, притежаващи отлична  атхезия и придаваща  висока устойчивост на външната среда.

От кога датира този безспорно древен занаят , със сигурност никой не може да каже.    Но и в днешно време, майсторите продължават да развиват традициите на художествена обработка на метал и да ги издигат до нивота на на изкуство,   съчетаващо в себе си  разнообразни процеси, материали и оборудване .

Великолепните  врати, огради, стълби, мебели и други елементи на интериора и екстериора неизменно придават на нашите домове особен стил и елегантност.

Произведенията на майсторите ковачи  впечатляват със своята надежност и устойчивост във времето , и неизменно  се превръщат във визитна картичка на всеки дом.