cigari1403131РЗИ Ловеч

От 1977 година в САЩ всеки трети четвъртък на месец ноември по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS) се организира кампания срещу тютюнопушенето. Това е кампания, която дава възможност на милиони американци да се откажат от пушенето като вреден навик поне за един ден, а понякога и завинаги.

Кампанията има за цел да промени отношението на американците към тютюнопушенето, като за милиони консуматори това представлява едно предизвикателство, свързано с намаляване или отказване от използването на тютюневи изделия. Чрез нея се представя подробна информация, относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето и изделията на тютюневата индустрия.

Как възниква идеята, която в последствие прераства в национален ден без тютюнопушене?

За първи път през 1971 година, в град Рандолф, американецът Артър Р. Малейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.

Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Малейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.

Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от Международния съюз за борба с рака (UICC).

 

Във връзка с Международния ден без тютюнопушене Ви информираме за извършената дейност от РЗИ – Ловеч по прилагане на чл. 56 и 56а от Закона за здравето за ограничаване на тютюнопушенето:

 

За периода 01.01.2015 г. – 31.10.2015 г. от РЗИ – Ловеч са извършени общо 3915 броя проверки (дневни и нощни) на 3200 обекта, в работни и почивни дни. Няма издадени предписания. Съставени са 5 акта за констатирани нарушения и са издадени 5 наказателни постановления на обща стойност 1500 лв.

 

Проверени са следните видове обекти:

  • Обекти за хранене и развлечение – 366 бр.
  • Детски и учебни заведения, в т.ч. ученически столове, бюфети/павилиони и здравни служби – 505 бр.
  • Лечебни и здравни заведения – 815 бр.
  • Други закрити обекти с обществено предназначение – 1153 бр. в т.ч. бръснарски, фризьорски и козметични салони, фитнес зали, хотели и мотели, СПА центрове, магазини, игрални зали, плувни басейни, ЖП гари, автогари, транспортни средства, банки, застрахователни дружества, административни сгради, театри и киносалони и други.
  • Открити обществени места – 361 бр., в т.ч. прилежащи терени и тротоари на детски и учебни заведения и площадки за игра.

 

Актовете са съставени за тютюнопушене в закрити обществени места – в заведения за обществено хранене и развлечения, както и на работни места.