Производители на мебели от страната, включително и от област Ловеч, изпитват сериозни затруднения в работата си заради спорна заповед на служебния министър на на земеделието и храните  Христо Бозуков. Това оповестиха кмета на община Троян Донка Михайлова, собствениците на мебелни фирми Христо Йовчевски, Владимир Хаджийски и Иван Тотковски на пресконференция в Регионалния пресклуб на БТА в Ловеч.

На 21 май 2021 г., тогавашният служебен министър на земеделието и храните  Христо Бозуков, издава заповед за спиране на сечите в 30 процента от горите над 100 години и на горите покрай реки, извори, населени места и пътища.

Само за последната година, дефицитът на основната суровина в мебелната промишленост – дървесината, е над 2 милиона куб. м., като в същото време, горите в страната са нараснали с 14 милиона кубика.

Представителите на мебелния бранш настояват за отмяна на спорната заповед от 21 май миналата година на служебния министър на земеделието и храните  Христо Бозуков.

По тяхна инициатива и с пълната подкрепа на Община Троян, заедно с Лесотехническият университет в София, Сдружение „Троян – мебел“ и Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, на 16 юни в хотел „Балкан“ в троянското село Чифлик ще се проведе конференция на тема: „Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България“.

Освен собственици на фирми от бранша, презентации ще направят учени и преподаватели от Лесотехническият университет в София, в дискусиите ще се включат и представители на Министерството на земеделието и храните, на Министерството на икономиката, народни представители. На конференцията са поканени и всички, които имат противоположно мнение и подкрепят забраната за добив на дървесина.

Организаторите смятат, че единствено когато бъдат чути аргументите на всички страни и бъдат представени научните факти, може да се постигне баланс и да се вземат смислени, аргументирани и работещи решения.

Кметът на Община Троян Донка Михайлова сподели, че само в троянско има регистрирани над 320 мебелни фирми.

Тя добави, че в над 50 български града мебелната промишленост е съществена част от бизнеса. От една страна, секторът изпитва сериозни затруднения, свързани с доставката на едра дървесина. От друга страна, е интересът на всички граждани българската гора да има своя достоен живот. Затова идеята на конференцията е да се покаже, че в България може да има силна мебелна промишленост, която да създава национален продукт, да изнася продукция в целия свят и ефективно управлявани гори.

„Общият проблем, който събира всички колеги от бранша в национален план, е, че на 21 май 2021 г. дървообработващата и мебелна промишленост в България бе поставена в неочаквано предизвикателство – необосновано беше намален добивът на едра дървесина с 30 процента. Ние сме изправени пред дилема как да произвеждаме мебели без дървесина“, заяви Христо Йовчевски.

Той добави, че в момента дървесината в България е с една от най-високите цени в Европа, което създава риск българският бранш да изчезне. Йовчевски каза още, че произведените продукти се реализират в над 70 държави. Брутният вътрешен продукт, генериран от бранша, е почти 5 процента, при реален потенциал е 5,6 процента.

При намаленият добив на дървесина настъпва дефицит, след който идва и повишение на цените.

Според Йовчевски след издадената заповед в страната вече има недостиг на едра дървесина. Дефицитът продължава да расте и достига близо 2 милиона куб. метри, което затруднява работата на бранша. По думите му намират се начини да се изнасят ценни и редки за страната ни дървесни видове като дъб и ясен.  Ако тези дървесини останат в страната и бъдат преработени от български предприятия, те ще донесат принадена стойност, каза Христо Йовковски.

Според представителите на мебелни фирми заповедта е издадена неправомерно и не се основава на научни доказателства. Затова с научни аргументи трябва да се възстанови нормалният добив на дървесина в страната, за да се премахне изкуственият дефицит.

„Годишният прираст на дървесина в България е над 14 милиона кубика, а добивът не може да надхвърли 6-7 милиона кубика, затова заплаха за горите няма, ако всичко се спазва по правилата“, посочи Йовчевски.

Донка Михайлова добави, че е необходимо да има единен държавен контрол срещу незаконната сеч, а не да се взима лесното решение за съкращаване на легалната сеч. Тя каза още, че България трябва да спре износът на едра дървесина във време, в което мебелопроизводителите са принудени да внасят скъпа едра дървесина.

Очаква се, диалогът между всички заинтересовани страни да доведе до балансирани решения в полза на природата, бизнеса и развитието на сектора.