Нищо не е в състояние да спре мощното тяло на общинското ръководство!

Павлин Иванов

На следващият кмет и следващият Общински съвет няма да им бъде лесно. Наследството, което ще получат, още от сега е мътно, тежко и опасно. Кметът Корнелия Маринова и нейния заместник Цветан Георгиев са стартирали нова обществена поръчка с шокиращи параметри. Прогнозната й стойност е 16.8 милиона лева! Срокът за договорите, които ще се сключат е 5 години!

Заробващата поръчка е озаглавена: „Ремонт на улици и пътища община Ловеч“ и ще бъде приключена на 31.12.2024 г.

Преди да ви предоставя конкретните параметри на поръчката, трябва да отбележа два важни факта:

  1. Община Ловеч само по 6 проекта е с наложени глоби за близо 1 милион лева! Санкциите са само по два основни пункта – „Липса на добро финансово управление“ и „Нарушения в документацията за обществени поръчки“
  2. Община Ловеч няма капацитет към момента да управлява пари, заради системни проблеми с обществени поръчки и тяхното управление.

От тази гледна точка, тази нова обществена поръчка е чудовищно амбициозна и като стойност и като обем. Доказано, Ръководството на Община Ловеч нито контролира удобните договори със строители и надзор. Резултатите от това, например в училище „Димитър Димов“ са ярки и видими. Какво ще се случи след такава огромна и съмнителна обществена поръчка? Дали удобството на мощното управляващо тяло трябва да надделеят над действителната невъзможност да се управляват парични потоци и строителни дейности?

На тези въпроси няма желание да отговоря никой. Общински съвет, макар ГЕРБ да имат само 9 съветника, по един или друг начин, по една или друга причина, вече категорично се е превърнал в придатък на мощното тяло на управлението. Няма никаква опозиция, нито кой знае какви стъпки към ограничаване на вече разядената власт.

Погледнете гласуванията в Общински съвет – БСП е по-вярна на Маринова от самите членове на нейната партия. Всичко е едно монолитно тяло, за съжаление.

Но нека се върнем към амбициозната поръчка на кмета Маринова и нейния заместник Цветан Георгиев, за когото така и не се разбра кой го е поръчал, защо го е пребил и какво вероятно не е изпълнил. Припомням случая Грубо физическо посегателство е извършено над зам.-кмета Цветан Георгиев на Ловеч тази сутрин.

Обществената им поръчка стартира на 1 юни 2020 г., като документи за нея се приемат до 05.30 ч. на 9 юли 2020 г. Офертите се отварят на следващия ден – 10 юли 2020 г.

Поръчката е разделена на 2 /две/ обособени позиции, както следва:

Обособена позиция 1: „Извършване на строителство, основен ремонт, реконструкция, рехабилитация на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения  и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на Община Ловеч“.

Обособена позиция 2:„Извършване на текущ ремонт на пътна и улична мрежа за нуждите на Община Ловеч“.

Финансирането към момента на откриване на процедурата не е осигурено и съгласно чл.114 от ЗОП договорите ще бъдат с отложено изпълнение.

В случай, че в тримесечен срок след сключването му финансирането не бъде осигурено, всяка от страните може да поиска прекратяване на договора без предизвестие, без Възложителят да дължи обезщетение.

 

Прогнозна стойност на поръчката

Прогнозната стойност на поръчката се определя в български лева без ДДС.

Прогнозната стойност на поръчката е 14 000 000.00 (четиринадесет милиона) лева без ДДС, с включени непредвидени разходи в размер на 10%, в това число по обособени позиции:

Обособена позиция 1: „Извършване на строителство, основен ремонт, реконструкция, рехабилитация на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения  и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на Община Ловеч“ – 10 000 000,00 (десет милиона) лева без ДДС, с включени непредвидени разходи в размер на 10%;

Обособена позиция 2:„Извършване на текущ ремонт на пътна и улична мрежа за нуждите на Община Ловеч“- 4 000 000, 00 (четири милиона) лева без ДДС, с включени непредвидени разходи в размер на 10%;

 

В заключение само два въпроса:

На никого ли в този град не му пука какво настояще има и какво бъдеще го очаква?

Наистина ли няма нито една политическа сила, която е в състояние да изрази някаква позиция, каквато и да била, по отношение на задаващата се катастрофа?