vekilska1007141Журналистката и тв водеща Мариана Векилска ще участва в среща разговор на тема „Родът Векилски и Ловеч“ в Клуба на дейците на културата на 14 юли, понеделник, от 17,30 часа. Ще присъства и бащата Борис Векилски. Срещата се организира с подкрепата на Регионалния исторически музей и Държавен архив – Ловеч, чиито представители ще участват в срещата.

Мариана Векилска е наследничка на прочутия род Векилски, който тръгва от Ловеч. Правнучка е на легендарния бохем Борис Векилски, чийто брат е знаменитият майор Георги Векилски , командващ непобедима конна дивизия в Първата световна война.

Неведнъж Мариана Векилска е признавала, че се гордее с родството си с майор Векилски. „Бил е безразсъдно смел и останал в историята с въвеждането на непозната бойна тактика. Отдаден на кариерата си, той не създал семейство и загинал едва 26-годишен. Неговият брат и мой прадядо Борис Векилски бил коренната му противоположност”, разказва част от историята на рода Векилски Мариана.

Прабабата на Мариана – Керанка Векилска, завършва първия випуск на Американския пансион в Ловеч. Иначе тя е родом от Сливен, откъдето на кон баща й я завежда в Ловеч, за да се изучи, заплащайки наведнъж целия курс на обучението й. След това Керанка остава в пансиона като учителка. На една манифестация по случай 24 май я вижда адвокат Михаил Векилски и влюбвайки се от пръв поглед в младата учителка, скоро след това иска ръката й.

Какво Ловеч пази като спомен за рода Векилски ще стане ясно по време на срещата, която се организира от Клуба на дейците на културата.