На 20 юли Православната църква тържествено почита празника на Свети пророк Илия – Илинден. По традиция, Тетевенският манастир ,,Св. пророк Илия“ отбеляза своя храмов празник с тържествена литургия за здраве.

Жители и гости на Тетевен дойдоха в манастира, за да се помолят за здраве и благополучие, а на тържествената литургия, изнесена от отец Павел, присъстваха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева.

През 2017 г. бе реализиран проект, чрез който светинята и дворното й пространство бяха напълно обновени, което засили допълнително интереса към храма, превръщайки го в притегателно място за туристи и гости на града.

Свети пророк Илия е един от най – великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. Житието му е непрестанна поредица от неизброими Божии чудеса. Но той е единствен и тайнствен избраник Божи с това, че неговият живот не завършва като на другите човеци – дори и най-славните сред пророците – със смърт, а продължава с небесно възнесение на огнена колесница.