Двете малки певици – Мирела Величкова и Божидара Цанкова от Вокална групи „Чучулиги“ в Ловеч, са отличени с престижни награди от Деветото издание на Международния конкурс за музика и танц на испански език „ABANICO“. Наградите станаха известни от интернет на 15 май, петък, вечерта.

На 4 април т. г. стартира приемането на видеоклипове за участие в онлайн конкурса за музика и танц на испански език „Abanico“. Той се организира от Музикална агенция „Артвойсес“, провежда се под патронажа на Столична община – район Оборище, със съдействието на Отдела по образование към посолството на Испания, Институт Сервантес –София. Нашите малки участници Мирела Величкова и Божидара Цанкова се включиха в надпреварата с участие в две категории – песен на испански и песен на италиански език.

В първа възрастова група, категория „солисти/пееене“, Мирела Величкова спечели трето място – бронзов медал за песента „София“, изпълнена на испански език, а Божидара Цанкова зае трето място и бронзов медал за песента „Мамма Мария“, изпълнена на италиански език. Двете деца печелят и Поощрителна награда в категорията „Българска песен“. Мирела Величкова изпълни песента „Обич“, а Божидара Цанкова – песента „Това е моята България“.

Талантливите деца бяха оценявани от международно жури в състав – Митя Ефтерман/Русия, Елена Савчук/Естония и Атина Савидоу/Гърция. Въпреки силната конкуренция и необичайния начин на провеждане на конкурса, ловешките деца за пореден път доказаха своя талант и се наредиха в първата тройка. Ръководителката Тинка Симеонова благодари на родителите на децата, помогнали за представянето им в конкурса, на високо квалифицираното жури и не на последно място на организаторите – Музикална агенция „Артвойсес“.

Наградите ще бъдат връчени на децата през септември в град София на официална церемония.

Мирела Величкова е възпитаник на ОУ „Христо Никифоров“, първи „В“ клас, а Божидара Цанкова е ученичка в ОУ „Васил Левски“, първи „А“ клас. „Гордост за училищата, за родителите и за нашия град са малките таланти! Да им пожелаем да са здрави, да развиват своя талант и нови успехи в музикалното изкуство!“, написаха родителите им.