signal2104151След петгодишно прекъсване община Ловеч със собствени сили започва възстановяването на традицията на пролетния поп-рок фестивал, който се провежда в дните преди празника на града, като финалът е на самия 11 май – Деня на град Ловеч.

Новият поп-рок фест тази година ще е в рамките на три дни от 9 до 11 май, като на специално изградената сцена на пл. „Екзарх Йосиф I” ще се изявят млади български поп и рок групи и изпълнители, а финалът ще бъде поставен от рок ветераните „Сигнал“.

На 9 май от 17:00 ч. началото ще бъде дадено с концерта „Да създадем ЗАЕДНО България 2020“ със специалното участие на поп певицата Йоана. Йоана става популярна сред българските меломани с парчетата „Игра“ и „Хиперсоник“ по музика на Мага. Записва и хитовете „Бели криле“ – музика и текст Димо от P.I.F, и „Анимус“ – музика и текст Жоро от Остава. Носителка е на редица награди – “Най-добър видеоклип” за песента “Hypersonic”, на телевизия ММ, Песен на годината за 2002 г. за песента „Не си“, годишни музикални награди на БГ Радио в категория „БГ видеоклип“ за същата песен и др.

В същия ден, 9 май, от 21:00 ч. на сцената последователно ще се качат рок групите „Черноризец“ и „Огледално“. Момчетата от група „Черноризец“ са от Горна Оряховица, определят стила си като хеви-рок-фолк – епични лирики и звук, примесен с народни мотиви и твърдо звучене.

Група „Огледално“ е създадена през 2002 г., когато към тримата музиканти се присъединява и вокалистката Свилена Никова. През 2003 г. групата участва и печели конкурса на БГ Радио „БГ ТАЛАНТИ” с песента си „Искам да ти вярвам”. През 2004 г. грабва наградата „БГ Дебют“ в годишните музикални награди на БГ Радио. Група „Огледално“ са автори на всички свои песни, а следващите им проекти са „Бъди до мен”, „Сама съм”, „Не можеш без мен”. През май 2006 г. в дните на културата в Берлин групата представя модерното българското изкуство и печели нови свои почитатели.

На втория ден от феста, 10 май, от 21:00 ч. феновете на съвременната българска поп-музика ще се забавляват с дуета Део и Лео, като в шоуто ще се включи и младата певица Елизабет. Деян Славчев, по-известен като Део, е български телевизионен водещ, диджей и шоумен, а от няколко години се изявява и на музикалната сцена в тандем с известни български поп и хип-хоп формации и изпълнители като Д-2, Рафи, Лео, Играта и др. Дуетът му с италианския певец и тв водещ Лео Бианки се радва на огромна популярност в България. Лео от години живее и работи в България. Звезда е в два сезона на българския риалити формат Big Brother.

В последния ден от феста, 11 май, от 21:00 ч. на сцената на пл. „Екзарх Йосиф I” ще забият рок ветераните от група „Сигнал“. Група „Сигнал“ едва ли се нуждае от представяне. Създадена е в далечната 1978 г. от Йордан Караджов, Христо Ламбрев, Румен Спасов и Георги Кокаланов. В 30-годишната си кариера издава 11 студийни албума и изнася хиляди концерти. „Сигнал“ е една от българските групи с множество концерти извън страната. Вечни са хитовете им „Да те жадувам“, „Сбогом“, „Съжалявам“, „Може би“.

Фестивалът в Ловеч стартира за пръв път през 2006 г. под името Lovech Rock Fest. Целта е популяризиране на град Ловеч и предоставяне на възможността публиката да се наслади на изпълненията на най-големите световни музикални звезди. За период от четири години Фестът успява да се превърне в най-добрия безплатен музикален фестивал в България. Гостували звезди като Uriah Heep, Europe, Hot Chocolate, Eruption, Slade, Maxi Jazz, Ja Rule, Ace of Base, Dr. Alban, Xzibit, W.A.S.P., Twisted Sister, Dokken, Bonfire, Kingdom Come, Morandi и др. По време на концертните вечери публиката на площада в града достига между 8000 и 12 000 души.

Последното издание на Lovech Party Fest във формата, в който го познавахме досега, се проведе през 2010 г. „Възроденият сега с наши сили фест е по-скромен и в по-малко дни и не може да се сравни с това, което е било, но всяко ново начало е трудно. Важното е, че успяхме да се справим и сме сигурни, че ще доставим радост и наслада на любителите на поп и рок музиката. За нас в това е основният смисъл на усилията ни“ – коментира кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев.

 

5 коментара

  1. Грешката в заглавието поправена. Сега какво правим с 2010 година? Броим ли я за фестивална, въпреки еднодневната постна програма на две нелоши бг групи, или не я броим? Ако отпадне, фестовете остават четири, с последен през далечната 2009 година. А как ни се иска да включим и 2010 година, някак по-близко изглежда, по-скорошно, по-лесно ще се върже някой. А че беше ерзац, то кой ти помни, важното е, че нещото се казваше Lovech Party Fest!!!
    …………………………..
    На 14 май 2010 година имаше един велик концерт на стадион “Васил Левски”. Където подгряващи бяха същите тези “Конкурент”, които свириха в Ловеч три дни по-рано. Защо не вземете да ги обедините…

  2. Ох, какви напъни прави нашият кмет… Предизборната му кампания е тръгнала отдавна. Чак на рок-феста се върна.

    1. Това е истината….пак да се докопа до кокала…но като има заблудени и лизачи…

  3. През 2015-та на връх празника на Ловеч ще гледаме Сигнал… Толкова за състоянието на милата ни родна култура и адекватност. Иначе последният фест беше през 2009 г. Моля не сравнявайте това недуразумение с него.

  4. Пи арката ни претопля стара и почти прокиснала манджа, за да ни намеква разни нещица за Мин Чо. Само че…
    “За период от четири години Фестът…” Госпожо, как ще погледнете довечера детето си в очите, след като то разбере, че мама не може да смята? От 2006 до 2010 година са 5 ( ПЕТ ) години, в които има концерти. Това са 2006, 2007, 2008, 2009, 2010. Свършиха ли пръстчетата на ръчичката? Пет ли са те?
    А с правописа как ще се оправдаваме? Още в заглавието с големи букви крещи едно “Аз съм неграмотна!”. Независимо дали е по-скромен или най-скромен, фестивалът определено си заслужава пълен член.

Comments are closed.