narko3101145Най-страшна е нагласата на децата, че наркотиците са безобидни и помагат, смята председателят на сдружението Веселина Божилова

Снимки д-р Дарина Петрова

Сдружението „Майки срещу дрогата“ – Пловдив, е едно от първите, които оспори проекта за новия Наказателен кодедкс, в който за една цигара марихуана може да се влезе в затвора, каза в Ловеч Веселина Божилова, председател на организацията. Според нея,  това означава, че наркозависимите само се наказват, а не се лекуват, което е непродуктивно, защото не премахва причината за злото. Веселина Божилова взе участие в работна среща в Гимназията за чуди езици в Ловеч, където пред  ученици, родители, педагози, медицински специалисти представи работата на сдружението. Лекция на тема ” Зависимостта като болест”  изнесе д-р Иван Добринов, завеждащ Отделението за зависимости в Психиатричната болница в Раднево. narko3101143Той е дългогодишен консултант на сдружението, което работи от 2004 година в подкрепа на наркозависимите и техните семейства.

Срещата е част от дейностите по проект „Заедно срещу наркотиците“, финансиран по Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство . Два типа дейности реализираме по този проект –  срещи с адвокати, джипита, социални работници за набиране на доброволни сътрудници и  информационна дейност, каза Веселина Божилова.  Идеята е да привлекат хора, които заедно да се борят с проблема с наркотиците, каза Божилова. Сдружението е помогнало за 10 години на 300 наркозависими, които са пратени на лечение. Създадени  10 клона в страната, в които работят доброволни сътрудници, адвокати, инспектори от полицията, приятели на родителите на наркозависими.

За ситуацията с наркотиците в цялата страна не се говори, това е нещо, което се смита под килима, но по наше наблюдение положението е страшно, каза Божилова.  Проблемът е сложен, не е само медицински, а социален, педагогически, личен и обществен. Лошото е, че решенията, които се предлагат, са политически – те защитават обществото, а не личността. По данни на сдружението  разпространението вече е изпуснато от контрол. По думите на белгийски експерт за ситуацията в България, тя не е по-различна от другите страни с изключение, че тук родителите са тези, които мотивират,  търсят места за лечение и го финансират,  правят ресоциализацията.  „Ние сме родители на такива деца. Този проблем ни удари силно. Излязохме с лицата си и казахме проблема си,  тогава бях главен редактор на телевизия в Пловдив, каза Веселина Божилова. Убедена е, че за родителите е полезно събирането в групи за самопомощ, както и в това, че наркотиците могат да засегнат еднакво всички – и семейства на лекари, директори на училища. Сред наркозависимите има деца, които са лауреати на олимпиади, шампиони по футбол.

narko3101141Най-страшна е нагласата на децата, че наркотиците са нещо добро и им помагат, каза Божилова.  Тревожна е и тенденцията на употребата на амфетамини от деца. По наблюдения на сдружението в Сливен и Ловеч се употребяват много метаемфетамини. Те нанасят необратими последици върху мозъка, не могат да се лекуват в комуните.

В обществото има нагласата, че наркоманът е престъпник, че всеки наркоман е дилър, че това са хора пропаднали, без шанс. Нашето схващане е, че зависимостта от наркотици е заболяване и се лекува бавно. Когато гледаме на наркозависимия като на болен, нещата са по-различни, категорични са от сдружението „Майки срещу дрогата“.

Как училищата да се борят с  този проблем?  Според Божилова легенда е това, че брадати дилъри край училищата са причината децата да опитат за първи път дрога. Най-често тя се разпространява  от приятел, от братовчед, от гадже , което е опитало скоро и още е в медения месец на дрогата. Родителите трябва да следят и да имат контакт с децата си, да знаят какво става в живота им. Ако в една компания на детето им един само тръгне да употребява наркотици, то се разпространява като чума.