Текст и снимки д-р Дарина Петрова 

В началото на юли, 2020 ТД”Стратеш”, Ловеч проведе традиционния си летен, ученически лагер на х. Дерменка в Централен Балкан. Участие в него взеха 46 деца на възраст от 6 до 15 години. Ръководител  бе председателят на Дружеството и на Планинския спасителен отряд в Ловеч – Светослав Генков, отлично подготвен, възрожденски отдаден на работата си с младите туристи.  За четвърта поредна година неотлъчно с децата работиха младите, мотивирани и обучени в съвременен подход към лагерниците Детелина Цветанова, добър познавач на нашите планини и Петя Николова, инспектор пожарна безопасност и защита на населението в Ловеч.

В първият си поход младите туристи преодоляха разстоянието от Беклемето през заслон “Орлово гнездо” до х. Дерменка за 3 часа и половина.
Дните на лагера бяха запълнени с богата стриктно спазвана програма от теоретични занятия и практически умения за планинари – беседи свързани с историята и природните забележителности на родния край, запознаване с видовете защитени територии, паркове и резерватите на Централен Балкан, и правилата за поведение в тях. Преподаваха се подходящи за възрастта знания и практически умения по ориентиране в планината, изграждане на бивак, разпъване на палатки и нощувка в тях, работа с карта, компас, връзване на алпийски възли, въжен тролей и въжена носилка за оказване помощ на пострадал, посочваха се опасностите в планината и начините да окажем първа помощ.
Ежедневно  се провеждаха походи до близки върхове и забележителности – връх Гердектепе, 1713 м.н.в. – Огледния връх, резерват Стенето, връх Дерменкая. Водачът Светослав Генков запознаваше младите туристи с обектите във възхитителни панорами на юг към Средна гора и Родопите над тях, на запад чак до Витоша, Подбалканските полета и броеницата селищата в тях, посочваше върховете от главното било на Стара планина – Вежен, Юмрука, Ботев, Купена, Амбарица.

За пръв път се проведе атрактивен нощен поход с челници до близкия връх Дерменкая, по стара, позната на малко туристи пътека. Наградата беше вълшебна гледка към Подбалканските полета със светещите като бисерни огърлици в тях селища, а над Средна гора се виждаха светлините на Пловдив.
     Лагерниците бяха разделени на случаен принцип в отбори и ежедневно участваха в организирани от Детелина и Петя атрактивни, състезателни игри на открито, които носеха точки за крайното класиране.  Имаше състезателни игри с въжета, топка, катерене по въже и въжена стълба, игра на асоциации, игри за строене на кули от подръчни материали, търсене на съкровище по улики и много други.  Времето бе свежо, слънчево, понякога с мистично издигащи се от долините мъгли.
Всички лагерници получиха оранжеви тениски с емблемата на ТД”Стратеш” и логото на високопланинския лагер на х. Дерменка. Носеха ги с желание по време на походите и игрите.
Децата укрепиха своето здраве.  В специална беседа и по време на походите запознавах децата  с растителното богатство на планината – лечебните растения, правилното им събиране и приложение в бита и медицината. Много от тях събраха високопланински билки за чай у дома. Проблемът за боклука и замърсяването в глобален мащаб също бе на дневен ред, обсъждахме методи за ограничаване на еднократно използваните пластмаси и събирането им за рециклиране. Проведено бе почистване района на хижата. Лагерниците събраха дърва за лагерния огън и под вещото ръководство на ръководителя ги подредиха  – и това е умение, на което ежегодно се учат.

     Лагерът приключи с викторина и награди. Връчиха се грамоти и оригинални, ръчно изработени от Детелина и  Петя медали за първите три отбора, грамоти – сертификати за всички участници.   Дългоочакваният, голям лагерен огън бе запален – едно древно култово изживяване. Край него имаше песни, танци, хора. Пекоха се картофи и филии хляб. .

В последния ден бе заключителният поход: х. Дерменка  през заслон “Орлово гнездо” до Беклемето. По билото – простор, гледки на север и юг от Балкана, стада, птици, щурци, боровинки.  Кратка спирка на Карцовия дъб на Беклемето,  и адреналиновия финал на летния, туристически лагер – Въженият парк “Катеричка”.

Планината обогати душата на всеки, създаде нови приятелства и умения, събуди любов към красивата ни природа и желание да се срещаме отново по високите върхове и пътеки.