liubokirov405161Интервю на  Адриана Данова

Супергрупата  „Легендите“ ще изнесе голям безплатен рок концерт в центъра на Ловеч по повод Празника на града.  В „Легендите“  влизат Константин Марков и Стенли (ТАНГРА), Йордан Караджов (СИГНАЛ), Константин Цеков (ФСБ), Димитър Кърнев (D2) и Любо Киров (ТЕ).  На своите концерти музикантите изпълняват любими на няколко поколения рокфенове песни. Събитието е планувано за 10 май, вторник.

Това е и поводът да ви срещнем с музиканта Любо Киров (43 г.) , който разкрива интересни подробности от своя живот и предстоящата изява. Любо Киров е български поп-изпълнител, автор на много хитове и десетки текстове за песни. Бивш вокалист на група „Те“.  Още първият самостоятелен сингъл на Любо  „Отново вярвам”  печели престижния конкурс на БНР „Златна пролет”.

Този разговор стана със съдействието на ловчалията Георги Тодоров.

 

С какви емоции очаквате предстоящия концерт в Ловеч?

С много приятно чувство очаквам това събитие. Предполагам, че хората, които ще дойдат,  харесват много българската музика, а това може само да ме радва.

Роден сте в Плевен. Кога за първи път дойдохте в Ловеч и какви са впечатленията Ви от нашия град?

Често идвахме с моите съученици на творчески практики да рисуваме, понеже съм завършил в Троян художественото училище по приложни изкуства от 8 до 12 клас. Имам приятели от Ловеч още от ученическите години. Усещам вашия град като много близък. Почти всяка седмица изминавах дестинацията Плевен –  Ловеч – Троян и обратно.

От 2007 г. сте солов изпълнител. Как виждате бъдещето си? Ще продължите ли соловата си кариера или ще бъдете част от групата „Легендите”?

Участието ми в „Легендите” е само като гост, не съм резидент там. Тази група е отворен проект от различни музиканти, които изпълняват българска музика, направена през годините. „Легендите” не е затворен проект за останалите изпълнители. Имам достатъчно работа със собственото си име и кариера. Интересното е, че в песните, които не пея, участвам като барабанист там. Това е част от моя музикантски образ.

Кой беше инициаторът да се роди самата група?

Инициатори бяха Косьо Марков и Стенли от група „Тангра”. Покани ме Димитър Кърнев от “D2” и така се присъединих към този проект.

Кои емблематични хитове ще изпълните на празника на града?

Голяма част от парчетата на “D2”, мои собствени песни, които съм изпълнявал през годините.

Какво за Вас са „Легендите”?

За мен„Легендите” са историята на българската рок музика, която е събрана в едно шоу от два часа.

Появата на тези супергрупи като вашата и другите според Вас носталгия към миналото ли е или са нов синтез?

Не бих използвал точно думата носталгия. Но има връщане към някакво минало чувство, което си изпитвал, когато си свързвал живота си с тези песни. Носталгия звучи тъжно, а ние не искаме това. Песните са по-скоро машина на времето. Тя ги пренася назад и зрителите на концертите отново чуват любимите си песни със същия заряд и потенциал, със същата емоция. Така имат възможност да ги преоткрият още един път. Става въпрос за преоткриване на добрата българска музика през годините, отколкото за носталгия.

Предстои Ви самостоятелен концерт на 9 юни в зала НДК. Какво да очакват хората от концерта?

Ще има страшно много гости на сцената. Концертът ще бъде абсолютно на живо. На клавишите ще бъде Живко Петров, на китарата ще бъде Ангел Дюлгеров, Калин Вельов ще е на барабаните и вокална група, която ще помага с вокалите. Ще има звук и осветление – такова, каквото винаги съм искал. Сега мисля, че ще успея да създам една голяма продукция, за каквато винаги съм мечтал. Това ще е мечтаният концерт на Любо Киров, но не и единственият, надявам се

Преди време участвахте като жури в тв музикално шоу „X- фактор”. Какво мислите за младите изпълнители?

Там бях цели два сезона. Има изключително много млади и талантливи изпълнители. Важното е, че след предаванията и след телевизионното време и трибуна, които им се дават, те да имат много сили да продължат. Да имат хъс за всичко, което, ние, менторите сме им дали за тези няколко месеца. Но това единствено зависи от изпълнителя. Никой не може да помогне на човек, който не иска да се развива, независимо дали стартът му е бил звезден или не.

Какво бихте казали на ловчалии преди концерта на 10 май?

Ловеч да се готви за показен рок концерт с изключително любими песни. Очаквам от ловешката публика да помага при всяко едно от парчетата, защото съм сигурен, че ги познава и обича.

 

1 коментар

  1. Показен рок мога да очаквам от мааалко по-различни изпълнители. Обикновено пълнят стадиони и билетите за концертите им, макар и на соленички цени, свършват месеци преди датите. От тази компания очаквам по-скоро да ми посвирят по струните на носталгията на отминалата младост. Добри изпълнители с приятен репертоар, ще стане хубав концерт.

Comments are closed.