Луда комедия с взривове от смях – това е спектакълът „Седемте стола“  на Драматичен театър – Ловеч. И няма как да е иначе, тъй като героите  издирват брилянти, скрити в един от столовете на разпродадена гарнитура. Двама симпатяги  тръгват по следите й и така се разкрива широка панорама на бившия Съветския съюз. Режисьорът Дамян Тенев е подходил талантливо към известния сатиричен роман „Дванадесетте стола” на Иля Илф и Евгений Петров, за да ни представи своята версия.

В центъра са лудориите на Великия комбинатор Остап Бендер (Петко Венелинов). Той  знае „четиристотин сравнително честни начина за измъкване на пари“. Негов спътник и съратник в сделката  е „законният“ собственик на парите – дворянският  предводител Иполит Воробянинов (в ролята  проф. Пенко Господинов, номиниран за „ИКАР“ 2024 за  водеща мъжка роля).  Играта на двамата актьори  внушава как алчността постепенно променя човек и го превръща в злодей.

Останалите персонажи се играят от страхотни актьори със заразяващо чувство за гротеска и гег. Жанрът е „шамар и шут“ –  радост  за зрителите от всички възрасти. Това е спектакъл, пълен с лудост, измама и подривна сатирична сила. Заразително смешни са сцените с японските туристи в музея.

Художественият свят на „Седемте стола“ е миксиран и пълен с изненади – някои герои имат джиесеми, в квартирата от НЕП-а виждаме телевизор. Днешният бит се е втурнал в миналото, навярно за да ни внуши, че някои неща са вечни.

Спектакълът може да се види в Ловеч на 13 март 2024 г., от 19.00 часа. Билети на промоционална цена от 12 лв. по повод Международния ден на театъра. Очакваме ви на касата на театъра (10:00-14:00) и на https://www.entase.com/dtlovech

Играе се и в столицата на 23 март в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ от 19.30 часа.

„Седемте стола”, по романа „Дванадесетте стола” на Иля Илф и Евгений Петров. Драматизация и режисура Дамян Тенев, сценограф Радостина Тодорова, асистент сценограф Елица Андреева, композитор Георги Георгиев от група „Остава”, видео дизайн Петко Танчев, плакат Драгомир Димчев. Участват проф. Пенко Господинов, Петко Венелинов, Боряна Бабанова, Георги Грозев, Марина Георгиева, Павел Емилов, Явор Костов-Яша.