10.11.15 петър цоловПреди началото за първото заседание на Общински съвет Ловеч, клетва положиха избраните общински съветници, кметове на кметства и кмет на община Ловеч. Молебен за здраве и благополучие отслужи Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение със свещеноиконом Любомир Казашки. Ако всеотдайно си вършите работата и търсите Божията помощ, обезателно ще успеете, каза Владиката. Затворете страницата на миналото и отворете нова с мисъл за бъдещето на нашите съграждани, пожела и. д. областният управител Георги Терзийски, препоръчвайки в работата на кмета на общината, общинските съветници и кметовете на кметства диалогичност в разрешаването на проблемите и тясно сътрудничество с гражданското общество.

Изхождайте от клетвата, дадена днес, тя е основната политика, която трябва да провеждате, призова зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който заедно със зам.-председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Диана Йорданова бе в Ловеч за първата сесия на новия общински съвет.

kletvakmetobs33Предстои ни тежка работа, но вярвам, че ние, които бяхме назначени от гражданите, ще бъдем достатъчно устремени и енергични, ще се ръководим от интересите на гражданите, а не от местни политически страсти, обяви в първата си официална реч като кмет Корнелия Маринова. Тя пожела на общинските съветници и кметовете на кметства много сили, вяра, дръзновение, целеустременост. Вярвам, допълни Маринова, че гражданското общество ще задава динамиката на местните политики и процесите, които сме призвани да осъществяваме. Тя посочи още, че Ловеч и неговото бъдеще се нуждаят от смели решения и гарантира, че голямата енергия на града няма да бъде похабена.

kletvakmetobs39Заявяваме желание да променим Ловеч към по-добро – децата ни да останат тук и родителите ни да се чувстват добре, обяви от името на Реформаторския блок общинският съветник д-р Георги Митев. Той посочи три фигури, знакови за бъдещето на града – независимия общински съветник Цветослава Димитрова, новоизбрания кмет Корнелия Маринова и досегашния кмет Минчо Казанджиев, към когото се обърна с думите: „Респект към вас, г-н Казанджиев!“, за отдадените 12 години на институцията кмет.

Минчо Казанджиев от името на БСП очерта политиките, за които ще работят общинските съветници от партията – разширяване ролята на общинските фирми, преодоляване на различията в общината, образование, адекватно на новия Закон за образованието, решаване на проблемите с болницата, продължаване на диалога с гражданите, запазване на всички придобивки за новородени и даровити деца, утвърждаване на община Ловеч като водеща в страната по усвояване на средства от европейските фондове и в новия програмен период. Като първостепенна задача на общинския съвет Казанджиев посочи подготвянето на бюджета за следващата година, приемането на план-сметката за разходите за комунални дейности, стратегията за управление на общинската собственост, финансовото обезпечаване на социалните услуги, спортния и културния календар на общината.

kletvakmetobs62Ще създадем широко дясно управление, което ще протича пред очите на гражданите, заяви от името на ГЕРБ Петър Цолов. Ловеч има нужда от единение, ще подкрепяме политики, а не личности, развитието на Ловеч, а не идеологии и партии, декларира Кирил Гумнеров от местната коалиция „Избор за Ловеч“ и обяви създаването на група в общинския съвет „Възраждане“. Нейните членове са двамата общински съветници от „Избор за Ловеч“ – Гумнеров и Ангел Заимов, Иван Минков от ОБТ – български лейбъристи и Иван Иванов от НФСБ.

В първото заседание на общинския съвет участваха 32-ама съветници. Четиримата от „Възраждане“ не се включиха в гласуването за избор на председател. Любопитно ни е има ли задкулисни договорки между балотажа и днес, дали има нова конфигурация на силите в местния парламент и къде минава разделителната линия между опозиция и управляващи – с тези думи Кирил Гумнеров обясни решението на групата.

Така за председател на общинския съвет се състезаваха издигнатият от ГЕРБ Петър Цолов и Милко Недялков (БСП).

За първи път от много години, прозрачната процедура и добрата организация на съветниците доведоха до бърз избор, само в един тур.

Новият председател на Общински съвет Ловеч стана адвокат Петър Цолов, единственият юрист в местния парламент.

Със 17 гласа „за“ от 28 гласували тайния вот спечели Цолов, Милко Неделков получи 9 гласа, в урната имаше 2 недействителни бюлетини. Благодарейки, Цолов призова: „Да надмогнем страстите си и с обичта си към Ловеч да случим нещата за този град“. Председателят на общинския съвет коментира по-късно пред журналисти, че предварителни уговорки и пазарлъци за избора не е имало, за което „заставам с името си пред гражданите на Ловеч“.

Петър Цолов е роден на 25 април 1960 г. в Ловеч, завършил е Езиковата гимназия, след това юридическия факултет на Софийския университет. Работил е като следовател в окръжния следствен отдел, експерт по трудово право към КНСБ, началник на правния отдел в териториалното управление на данъчната администрация и вече 25 години е адвокат. Женен, с двама синове.

4 коментара

  1. А защо да е логично, юрист да бъде председател на ОбС?

    debelaka, нима само юристите са способни да управляват, та трябва да тъжим, че има само един юрист?

    1. Ако съдим по Пръдливия гибон, отговорът е НЕ. Но са за предпочитане от съветниците със средно образование, без медиаторите.

  2. Не виждам никаква логика в общински съвет да има само един избран юрист. Това показва малоумието ни като гласоподаватели и граждани.

Comments are closed.