Източник: ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ 'ДЪРЖАВЕН АРХИВ' - ЛовечВ материалите, внесени за разглеждане от Постоянните комисии на Общински съвет Ловеч е постъпило предложение за прехвърляне на сградата на Професионална гимназия по кожарство, облекло и химични технологии „Марийка и Маринчо Караконови“ на Ловчанска Света Митрополия.

Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии „Марийка и Маринчо Караконови“ е създадена благодарение на търговеца от град Ловеч Маринчо Караконовски. Според неговото публично завещание, движимото и недвижимото си имущество разделя на близките, Ловешка градска община, църквите в града, училищата и най-голямата част от средствата завещава „за построяването и издържането на едно техническо училище“ (1920).

Строителството на училището започва на 5 декември 1925 г. Започва своята работа с приемането на 28 ученика от цялата страна през 1928 г. Първи директор е унгареца Сабо Янош, а учител по практика е Йозеф Шпирек. Създаването на училището се дължи и на факта, че кожарството е традиционен занаят за град Ловеч.

Професионална гимназия по кожарство, облекло и химични технологии в град Ловеч беше единственото средно кожарско училище на Балканския полуостров.

Ето какви са мотивите и исканията, внесени за разглеждане в Общински съвет Ловеч:

В Община Ловеч са постъпили заявления с вх. № №70-00-3153/25.11.2020 г. и 70-00-3188/02.12.2020 г. от Ловчанска Света Митрополия, относно необходимостта от осигуряване на подходяща сграда за обезпечаване дейността на Частно начално училище „Св. Седмочисленици“ гр.Ловеч, предвид засиления интерес от страна на ученици и родители към училището и намеренията им да го преобразуват от начално в основно. В тази връзка капацитетът на училището е недостатъчен, което налага осигуряване на друга подходяща сграда за дейността на училището. Заявеното желание е това намерение да бъде реализирано в бившата Професионална гимназия по кожарство, облекло и химични технологии „Марийка и Маринчо Караконови“, за което Ловчанска Света Митрополия е депозирала молба и в Министерски съвет с писмо с изх.№129/01.12.2020 г.

Предвид постъпилите заявления и сключения Договор за предоставяне безвъзмездно за управление на поземления имот, Община Ловеч изиска мотивирано становище, по отношение намеренията на Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс гр.Ловеч за ползването на имота и предвид обстоятелството, че до момента не са извършени никакви ремонтни дейности, с цел преустройството му за нуждите на дейността им.

Със становището си, постъпило с вх.№70-00-3153-2/03.12.2020 г., ЦПЛР-ОДК ни уведомява, че предвид обстоятелството, че до момента в помещенията не са извършени ремонтни дейности, имота не позволява и не може да бъде ползван за  техните нужди, в състоянието в което се намира. Необходим е значителен финансов ресурс за извършване на ремонтни дейности и преустройство, който към момента и в близко бъдеще не може да бъде осигурен. В тази връзка считат за целесъобразно да се даде приоритетност на реализиране на постъпилите инвестиционни намерения от страна на Ловчанска Света Митрополия и ползване на имота, съобразно предназначението му „за обект комплекс за образование“. С тези мотиви изразяват желанието си да бъде прекратен Договор ДИ-825/26.09.2019г. за предоставяне безвъзмездно за управление на недвижим имот-публична общинска собственост, по взаимно съгласие.

В допълнение на гореизложеното и предвид рестрикцията на чл.54, ал.3 и ал.5 от Закона за държавната собственост, общините нямат право да се разпореждат с безвъзмездно прехвърлените й от държавата имоти, а при нереализиране на предвидените мероприятия в срок до 5 години от придобиването на имотите, са длъжни да прехвърлят собствеността върху тях на държавата.

В тази връзка, считам за целесъобразно Община Ловеч да инициира процедура за прекратяване на Договор №ДИ-825/26.09.2019 г. с Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс гр.Ловеч и предприеме действия за прехвърляне собствеността на бившата Професионална гимназия по кожарство, облекло и химични технологии „Марийка и Маринчо Караконови“ на Държавата.

Следвайки разпоредбите на чл.7, ал.2 от Закона за общинската собственост, че имотите публична общинска собственост, не могат да се прехвърлят в собственост на трети лица, е необходимо поземлен имот с идентификатор 43952.505.92 по КККР на гр.Ловеч, ведно с построените в него сгради, да се обяви за частна общинска собственост. Съгласно чл.6, ал.3 от Закона за общинската собственост решението на общинския съвет се приема с мнозинство от 2/3 от общия брой на съветниците.

 

 

Прехвърлянето на недвижимия имот в собственост на Държавата не е предвидено в Програмата за управление и разпореждане с имотите общинска собственост през 2020 г., поради което е необходимо същата да бъде актуализирана, като в раздел ІV- Разпореждане с имоти и вещи-частна общинска собственост, се създаден нова т. 4.9- Прехвърляне на недвижими имоти в собственост на Държавата и под №1 се запише: поземлен имот с идентификатор 43952.505.92 по КККР на гр.Ловеч, ведно с построените в него сгради.