Павлин Иванов

Една ужасна събота! След тримата загинали спортисти край с. Слатина в съботният следобед – Стефка Великова, президент и треньор на клуб Олимпиец (Плевен), както и двама състезатели от мъжкия отбор на клуба, дойде още една трагична новина.

Край Велико Търново, на главният път София-Варна, в района на село Шереметя, легендарният ловчалия Ферарио Спасов е загинал в зверска катастрофа. По информация на националните медии, Спасов е пътувал към Ловеч след двубоя от “В” група между “Локо” (Горна Оряховица) и “Левски” (Лом). Феро бе наставник на тима от крайдунавския град.

Голфът на треньора е бил пометен от бял спортен мерцедес, който се движел с висока скорост и навлязъл в насрещното платно. 61-годишният Спасов бе един от най-известните треньори в България. С него “Литекс” спечели титла и купа. Работи още в ЦСКА, бил е наставник на още един куп отбори.

Ферарио Спасов е легенда за ловешкия Литекс. Играе на поста полузащитник в отбора на Осъм Ловеч (1979 – 1983) и (1986 – 1993). Записва 350 мача с ловешкия отбор. През периода 1983 – 1986 г. е футболист на Спартак Плевен.

Работи като треньор на Олимпик Тетевен, Спартак Варна, Литекс и ЦСКА.

Начело на ловешкия тим записва най-големите си успехи като треньор. През сезон 1996/1997 г. класира отбора от „Б“ в „А“ група. Като помощник-треньор е шампион през 1998 г., а като старши треньор е шампион през 1999 г. и вицешампион през 2002 г. Под негово ръководство отборът на Литекс печели и Купата на България през 2001 г., а през 1999 и 2003 г. е финалист в турнира.